ГоловнаСвіт

Німеччина оголосила в розшук офіцера ГРУ РФ за хакерську атаку на Бундестаг

Уродженця Курська, 29-річного Дмитра Бадіна також розшукує ФБР.

Німеччина оголосила в розшук офіцера ГРУ РФ за хакерську атаку на Бундестаг
Объявление с сайта ФБР о розыске Дмитрия Бадина
Фото: Радио Свобода

Федеральна прокуратура Німеччини видала ордер на арешт російського хакера, обвинуваченого у зломі комп'ютерної системи Бундестагу в 2015 році. Як повідомляють у вівторок, 5 травня, низка німецьких ЗМІ, йдеться про уродженця Курська, 29-річного Дмитра Бадіна, передає DW.

За даними тижневика Spiegel, Бадін також оголошений в міжнародний розшук Федеральним бюро розслідувань США. Американська влада підозрює його, а також інші угруповання хакерів Fancy Bear у роботі на російську розвідувальну службу ГРУ, а також в атаках на сервери Демократичної партії США під час президентської кампанії 2016 року, Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA), Організації із заборони хімічної зброї, швейцарську хімічну лабораторію Spiez. Як вказує Spiegel, затримання Бадіна, який імовірно перебуває на території Росії, є малоймовірним.

Бадін, ймовірно, є службовцем військової частини 26165, розташованої на Комсомольському проспекті в Москві, пише Радіо Свобода.

Ця військова частина відома тим, що в ній служать криптографи і фахівці з комп'ютерної безпеки. За радянських часів ця військова частина займалася дешифруванням і криптоаналізом перехоплених повідомлень для 6-го управління ГРУ, що займалося радіотехнічною розвідкою.

Хакерська атака на комп'ютерну систему Бундестагу стала на той час найбільшим схожим злочином у Німеччині. У квітні 2015 року хакерам вдалося проникнути у внутрішні мережі німецького парламенту і викрасти 16 Гб даних. Хакерська атака виявилася настільки серйозною, що комп'ютерну систему Бундестагу довелося вимкнути на кілька днів з метою безпеки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram