ГоловнаСвіт

The Guardian: Австралія та Британія не мають доказів витоку коронавірусу з лабораторії

Стаття в австралійському Daily Telegraph могла бути вкиданням зі США.

The Guardian: Австралія та Британія не мають доказів витоку коронавірусу з лабораторії
Фото: EPA/UPG

Британська й австралійська розвідки не має доказів того, що пандемія коронавірусу почалася в результаті витоку інфекції з китайської лабораторії. Про це пише The Guardian з посиланням на джерела в розвідці.

Вони також стверджують, що 15-сторінкове досьє, про яке у вихідні повідомила австралійська газета Daily Telegraph (у ньому йдеться про те, що китайська влада наразила на небезпеку інші країни, свідомо приховуючи інформацію про коронавіруси), насправді не було підготовлено розвідальянсом "П'ять очей" (Five Eye), що об'єднує розвідки США, Британії, Канади, Австралії та Нової Зеландії. Зокрема, в ньому не було інформації, отриманої від британської розвідки.

Британська й інші розвідки дійсно вважають, що Китай, імовірно, приховував інформацію після спалаху в Ухані, але, за словами джерел, ніщо не вказує на те, що саме витік з лабораторії міг спричинити пандемію.

Daily Telegraph - австралійський таблоїд, який належить Руперту Мердоку. Видання деякий час публікувало матеріали про лабораторію в Ухані, і стаття про доповідь розвідок стала кульмінацією інтересу Daily Telegraph до цієї теми. Але джерела Guardian в австралійській розвідці сказали, що, на їхню думку, цей матеріал ґрунтується на загальнодоступних матеріалах. Один з них заявив, що ця інформація, радше за все, спочатку прийшла зі США і могла бути вкинута для "чинення тиску на Китай".

Нагадаємо, державний секретар США Майк Помпео з посиланням на дані американської розвідки раніше заявив, що коронавірус почав поширюватися з лабораторії в Ухані.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram