ГоловнаСвіт

Китай приховував і знищував докази спалаху коронавірусу, - спецслужби п'яти країн

Пекін знав про передавання інфекції від людини до людини ще на початку грудня 2019, але мовчав до 20 січня.

Китай приховував і знищував докази спалаху коронавірусу, - спецслужби п'яти країн
Фото: EPA/UPG

Китай навмисно приховував або знищував докази спалаху коронавірусу у провінції Ухань наприкінці 2019 року.

Про це в неділю, 3 травня, повідомила лондонська газета The Daily Telegraph з посиланням на 15-сторінкову доповідь, підготовлену розвідувальним альянсом "П'яти очей" ("Five Eyes"), до якої входять спецслужби США, Великобританії, Канади, Австралії та Нової Зеландії.

У документі йдеться, що уряд Китаю, "створюючи загрозу для інших країн", приховував будь-які новини про появу коронавірусу, примушуючи лікарів до мовчання або викрадаючи їх, знищуючи дані про вірус в лабораторіях і відмовляючись надавати біоматеріали закордонним вченим, які працювали над створенням вакцини.

На думку авторів доповіді, Пекін ще на початку грудня 2019 року мав докази передавання інфекції від людини до людини, проте заперечував цей факт аж до 20 січня. Згідно з документом, 3 січня Національний комітет охорони здоров'я Китаю дав вказівку знищити зразки коронавірусу і не публікувати інформацію про невідому інфекцію.

З доповіді також випливає, що уряд Австралії навчав і фінансував групу китайських вчених з лабораторії, що займалася генетичними модифікаціями смертоносних коронавірусів, які можуть передаватися від кажанів до людини і не піддаються лікуванню.

Йдеться про групу вчених під керівництвом доктора Ши Чженлі з Уханьского інституту вірусології, яка в 2013 році провела дослідження зразків фекалій підковоносих кажанів у печері в провінції Юньнань. Вони з'ясували, що як мінімум один з приблизно 50 вірусів, виявлених у зразках, на 96 відсотків генетично схожий з вірусом SARS-CoV-2, що викликає атипову пневмонію COVID-19.

Вчені також провели дослідження з синтезу коронавірусів, схожих на SARS, щоб встановити, чи можуть вони передаватися від кажанів до ссавців. Це дослідження, проведене в листопаді 2015 року спільно з університетом штату Північна Кароліна, показало, що вірус, схожий на SARS, може передаватися безпосередньо від кажанів до людини і не піддається лікуванню.

Daily Telegraph зазначає, що між спецслужбами, які входять до Альянсу "П'яти очей", виникли розбіжності щодо походження коронавірусу SARS-CoV-2.

У той час як австралійська розвідка вважає, що вірус з'явився на ринку в Ухані, що відповідає офіційній версії влади КНР, американське розвідувальне співтовариство, куди входять 17 відомств, зокрема ЦРУ і ФБР, наразі не визначилося з остаточними висновками про походження вірусу, проте скептично ставиться до австралійської версії.

Нагадаємо, раніше кілька країн закликали Китай прояснити обставини спалаху вірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram