ГоловнаСвіт

Іран спростував заяву свого депутата про те, що за збитий літак МАУ нікого не заарештовували

Голова МЗС Ірану повідомив, що заява політика вже отримала правову оцінку.

Іран спростував заяву свого депутата про те, що за збитий літак МАУ нікого не заарештовували
Мохаммад Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф спростував заяву одного з депутатів про те, що за збитий літак МАУ під Тегераном ніхто не поніс відповідальність, а військові "добре виконали свої обов'язки".

За його словами, ця заява не відповідає дійсності й офіційній позиції Ірану і вже отримала правову оцінку, повідомили в пресслужбі МЗС за результатами телефонної розмови міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби та його іранського колеги.

Відзначають, що Заріф також нагадав, що низку осіб уже затримали в ході розслідування.

Кулеба повідомив, що Україна налаштована на подальший діалог з метою з'ясування всіх обставин трагедії, притягнення винуватих до відповідальності та виплат компенсацій рідним жертв катастрофи.

"Голова МЗС окремо підкреслив, що наполягає на доставці, згідно з Чиказькою конвенцією, бортових самописців в Україні, з подальшим рішенням про місце їх розшифровки і дослідження за участю країн, громадяни яких загинули в результаті трагедії", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, пасажирський літак Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ, який повинен був виконати рейс PS752 за маршрутом Тегеран-Київ, розбився в районі міжнародного аеропорту імені імама Хомейні в Тегерані відразу після зльоту вранці 8 січня. На борту перебували 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу. Всі вони загинули.

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпусу вартових Ісламської революції.

У січні голова відділу розслідування інцидентів Організації цивільної авіації Ірану Хасан Резаєфар підтвердив, що "чорні скриньки" зі збитого українського літака передадуть у Київ.

Однак пізніше влада Ірану заявила, що Тегеран може передати "чорні скриньки" збитого літака МАУ Україні або іншій державі, якщо не зможе їх розшифрувати

Країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном наполягали на тому, щоб Іран передав бортові самописці у Францію, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Після цього міністр закордонних справ Ірану заявив, що Іран не починатиме розшифровування "чорних скриньок" літака Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України", але й передавати його урядам інших країн не буде.

У квітні іранський депутат, член комісії з питань законодавства і юстиції парламенту Хассан Норузі заявив, що за збитий український пасажирський літак МАУ під Тегераном нікого не заарештовували, що суперечить офіційним заявам влади країни.

Окрім цього, знищення цивільного авіалайнера військовими він назвав "гарним виконанням обов'язків".

У квітні іранське бюро "Радіо Свобода" повідомило, що Іран запропонував Україні підписати так званий меморандум про взаєморозуміння у справі збитого літака МАУ. Він передбачає відмову України і сімей загиблих від права подавати в суд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram