ГоловнаСвіт

Лівія звинуватила ПВК Вагнера у застосуванні хімічної зброї

Бійці, пов'язані з російською приватною військовою компанією, застосували нервово-паралітичний газ проти урядових сил.

Лівія звинуватила ПВК Вагнера у застосуванні хімічної зброї
Фото: EPA/UPG

Глава МВС створеного за підтримки ООН уряду національної згоди (УНЗ) Лівії Фатхі Башага звинуватив бійців російської ПВК Вагнера у застосуванні хімічної зброї на території країни.

Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

"Ополченці, пов'язані з Вагнером, застосували нервово-паралітичний газ проти наших збройних підрозділів у районі Салахаддін на півдні Тріполі", - сказав Башага на пресконференції в Тріполі.

Водночас він не назвав дати події та не розповів про її наслідки.

Російська приватна військова компанія Вагнера відома участю своїх найманців у бойових діях на території Сирії, України, а також Лівії та інших африканських країн. Крім того, повідомляється про причетність ПВК до незаконної анексії Криму та підтримки сепаратистських угруповань на сході України. Близько 1400 найманців з ПВК "Вагнера" воюють на боці незаконних збройних формувань Халіфи Хафтара на передовій під Тріполі.

Після революції 17 лютого 2011 року Лівія вступила в смугу політичної нестабільності. У країні були сформовані відразу два уряди - Палата представників в місті Тобрук і Загальний національний конгрес у Тріполі. У підпорядкуванні обох урядів є збройні формування.

Протистояння між УНЗ і Лівійською національною армією (ЛНА), яку очолює фельдмаршал Халіф Хафтар, триває з 2011 року, після повалення і вбивства Муаммара Каддафі. Сили Хафтара підтримують тимчасовий кабінет Абдалли Абдуррахмана.

Конфлікт між двома сторонами загострився навесні 2019 року, коли війська Хафтара висунулися до столиці Тріполі, підконтрольної уряду Сараджа.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram