ГоловнаСвіт

Британія пообіцяла поставити Китаю "складні питання" про початок пандемії

Захід підозрює лабораторне походження коронавірусу.

Британія пообіцяла поставити Китаю "складні питання" про початок пандемії
Фото: EPA/UPG

Відносини Великобританії та Китаю після кризи більше не будуть такими, як раніше, а уряду КНР доведеться відповідати на "складні питання" про те, як почалася епідемія коронавірусу.

Про це заявив у четвер глава британського МЗС Домінік Рааб.

"Нам необхідно буде постфактум провести дуже ретельний аналіз цих уроків, включно з початком спалаху вірусу – і я не думаю, що ми зможемо відмахнутися від цього. Його повинні проводити на основі наукових знань", – цитує міністра Daily Mail.

За його словами, Китай співпрацював у поверненні британських громадян і постачанні медичного обладнання, але, "без сумніву, після кризи в нас усе буде не так, як зазвичай".

"Нам доведеться поставити складні питання з приводу того, звідки [вірус] з'явився та чому його не змогли зупинити раніше", – заявив Рааб.

Напередодні в американській пресі з'явилася версія про те, що так званий нульовий пацієнт був співробітником біологічної лабораторії в Ухані, де досліджували віруси. Телеканал Fox News з посиланням на свої джерела заявив, що вірус не був біологічною зброєю, а досліджували його для того, щоб довести перевагу китайських учених над американськими.

Президент США Дональд Трамп після цього заявив, що йому відомо про те, що джерелом вірусу могла бути Уханська лабораторія.

"Ми дуже ретельно вивчаємо цю жахливу ситуацію", – цитує Трампа агентство Reuters.

У відповідь на питання, чи обговорював він це з головою КНР Сі Цзіньпіном, Трамп сказав, що говорити про це "зараз недоречно".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram