ГоловнаСвіт

Колишній скарбник Ватикану Джордж Пелл вийшов з в'язниці після скасування судом вироку

Його звільнили відразу ж після винесення вердикту.

Колишній скарбник Ватикану Джордж Пелл вийшов з в'язниці після скасування судом вироку
Кардинал Джордж Пелл
Фото: abc.net.au

Колишній скарбник Ватикану, 78-річний Джордж Пелл, вийшов з в'язниці в Австралії після скасування Верховним судом вироку за сексуальне насильство над дитиною. Про це пише BBC.

Австралійський священнослужитель наполягав на своїй невинуватості відтоді, як у червні 2017 року його звинуватила поліція. Його справа сколихнула католицьку церкву, де він був одним із найстарших радників Папи.

Колегія з 7 суддів одностайно винесла рішення на користь кардинала Пелла, виявивши, що присяжні не врахували належним чином усі докази, представлені на суді.

"Я постійно наполягав на своїй невинуватості, хоча страждаю від серйозної несправедливості", - сказав кардинал Пелл у своїй заяві після винесення рішення. Він відбув більш ніж 400 днів свого ув'язнення.

Після звільнення з в'язниці Вікторії Барвон він вирушив у монастир кармелітів у Мельбурні.

Нагадаємо, що Папа Римський призначив у 2014 році кардинала Пелла префектом секретаріату, відповідальним за фінанси Ватикану. Пелл запровадив нову систему бухгалтерського обліку, сформував орган для перевірки підозрілих операцій і домігся проведення незалежних аудиторських перевірок банку. Чистка позитивно вплинула на фінанси Ватикану, проте спричинила серйозний спротив зацікавлених структур. 

Пелла, який вважався на той момент третьою посадовою особою в католицькій церкві, звинуватили в сексуальних домаганнях у червні 2017 року за кількома епізодами. Розслідування позовних заяв вели з липня 2016 року.

Тоді ж кардинал звернувся до Папи Римського Франциска з проханням тимчасово звільнити його від займаної посади, щоб він зміг довести свою невинуватість. Пелл назвав себе жертвою "безжальної дискредитації". Пізніше його адвокат виступив із заявою про те, що Пелл вважає себе невинуватим за всіма пунктами висунутих звинувачень.

Проте в грудні 2018 року кардинала Пелла визнали винним у сексуальному насильстві над двома хлопчиками з церковного хору віком 12 і 13 років у 1996-1997 роках, коли кардинал був єпископом-помічником Мельбурна. Свідчення проти Пелла дав тільки один з них, другий помер у 2014 році від передозування наркотиками.

У лютому 2019 року Пелла заарештували за рішенням суду. За даними сторони обвинувачення, йому загрожувало до 50 років позбавлення волі. Пелл став найбільш високопоставленим представником Ватикану, які зіткнулися з подібними звинуваченнями.

У березні 2019 року кардинала Джорджа Пелла було визнано винуватим у сексуальному насильстві над неповнолітніми та засуджено до шести років позбавлення волі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram