ГоловнаСвіт

В Україну з інших країн хочуть евакуюватися ще 8000 громадян

Це ті громадяни, які зареєструвалися в системі "Захист" і заявили про наміри повернутися.

В Україну з інших країн хочуть евакуюватися ще 8000 громадян
Фото: mvs.gov.ua

З більш ніж 13 000 українських громадян, які перебувають на час пандемії коронавірусу за кордоном і зареєстровані у системі МЗС України «Захист», понад 8000 наполягають на поверненні на територію України якомога швидше. Про це під час онлайн-брифінгу повідомив глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба.

«З 13 787 громадян 8538 наполягають на поверненні в Україну, на евакуації. Ми з вами прекрасно розуміємо, що в Польщі є куди більше людей, що бажають повернутися в Україну, ніж та кількість громадян, яка зареєстрована в нашій системі. Однак тут мова йде про громадян України, які завжди традиційно обходилися без будь-яких контактів з органами влади, з українським посольством щодо поїздок на територію Польщі в пошуках роботи і самостійного повернення. Тобто, ці 8538 необхідно витягувати з різних куточків світу», - зазначив міністр.

Він також акцентував, що, крім цих осіб, є чимало українських громадян, особливо в Польщі, які захочуть повернутися в Україну. Водночас глава МЗС повідомив, що з усіма зареєстрованими в списках на повернення українцями проводяться роз’яснювання щодо подальшого обов’язкового перебування на карантині.

«Я акцентую на тому, що головне завдання, яке перед нами поставлено і яке ми повинні виконати, - це гарантувати безпеку і здоров’я українців. По-перше, тих із них, хто вже є в Україні (і тут ми повинні стримувати всіма можливими способами поширення коронавірусу в країні), а, по-друге, українці, які подорожують, бо поїздка також піддає особу небезпеці бути зараженою. Ми повинні допомогти тим, хто зараз за кордоном, уникнути будь-яких ризиків або їх мінімізувати», - пояснив Кулеба.

Дмитро Кулеба також повідомив, що з числа зареєстрованих на повернення українців усього в 140 є труднощі з тим, щоби знайти житло. За його словами, МЗС веде переговори з місцевими бізнесами й церковними організаціями щодо тимчасового розміщення українців. Нещодавно, як сказав глава відомства, групу українців поселили на території монастиря в Іспанії.

Міністр зазначив, що під час переговорів зі своїми іноземними колегами він домовляється про заборону на введення санкцій проти українців, які застрягли на час пандемії за межами України. Водночас Кулеба в чергове заявив: усі дипломатичні установи України за кордоном завжди відкриті й готові реагувати на всі потреби громадян нашої країни.

Нагадаємо, що станом на 27 березня після введення в Україні карантину через коронавірус з-за кордону вдалося повернути 100 000 громадян.

За оцінками ДПСУ, на Великдень можуть повернутися ще 200 000 осіб.

Після відмови від обсервації деяких українців, які повернулися з В’єтнаму, Катару й Балі, глава МВС Арсен Аваков заявив, що МВС не дасть більше згоди ні жоден авіаційний чартер, крім рідкісних винятків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram