ГоловнаСвіт

Світовий банк привітав прийняття закону про ринок землі, але закликав забезпечити прозорий продаж земель

Банк вказав на необхідність реформ, які є критичними для залучення інвестицій в сільське господарство.

Світовий банк привітав прийняття закону про ринок землі, але закликав забезпечити прозорий продаж земель
Фото: ABS-CBN News

Світовий банк вітає прийняття Верховною Радою закону про обіг земель сільськогосподарського призначення. Однак закликає до прийняття низки додаткових законів для забезпечення прозорості продажу земель в Україні.

Про це повідомляє пресслужба банку в фейсбуці.

"Світовий банк вітає прийняття Верховною Радою закону про обіг земель сільськогосподарського призначення як перший крок до створення прозорого і ефективного ринку сільськогосподарських земель в Україні. Але для того, щоб повною мірою захистити інтереси українців та забезпечити прозорий продаж земель, ми закликаємо якнайшвидше ухвалити низку додаткових законів", - йдеться в повідомленні на сторінці банку.

Йдеться про закони, які забезпечать вільний доступ до кадастрових даних, посилять управління земельними ресурсами, прискорять процедури передачі землі, будуть регулювати продаж державних земель, в тому числі використання обов'язкових електронних аукціонів, які обмежать безкоштовну приватизацію державних земель, і відкриють доступ до фінансування для дрібних сільгоспвиробників.

На думку Світового банку, важливо дати можливість юридичним особам брати участь в ринку земель для забезпечення здорової конкуренції і послабити обмеження на загальну площу земельних ділянок, які можна придбати у власність.

"Ці реформи є критичними для залучення інвестицій в сільське господарство, відкриття доступу до фінансування для фермерів і забезпечення справедливої вартості активів для українських землевласників", - підкреслюється в повідомленні.

Нагадаємо, в ніч на вівторок, 31 березня, на позачерговому пленарному засіданні Рада скасувала мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення з липня 2021 року.

За законопроєкт №2178-10 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення "проголосували 259 депутатів за мінімально необхідних 226.

Нагадаємо, прийняття закону про ринок землі було однією з ключових умов у переговорах з МВФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram