ГоловнаСвіт

Аналітики Saxo Bank назвали 2020-й втраченим роком

У певних моментах нинішні події вже затьмарили кризу 2008 року.

Аналітики Saxo Bank назвали 2020-й втраченим роком
Фото: EPA/UPG

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 запустив три макроекономічні імпульси – це глобальний удар по попиту, глобальний удар по пропозиції й нафтова війна, що збила ціни на ринку до багатомісячних мінімумів.

Про це йдеться в огляді Saxo Bank, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ці події призведуть до масштабного знецінення капіталу і, незабаром, до структурної безробіття… Такий потрійний удар по світовій економіці практично гарантовано зробить 2020-й втраченим роком. Регулятори повинні зробити все можливе, щоби впоратися з реальною глобальною рецесією", – стверджує головний економіст і директор з інвестицій компанії Стін Якобсен.

В огляді наголошується, що в певних моментах нинішні події вже затьмарили кризу 2008 року: деякі ринки протягом одного дня рухаються сильніше, ніж зазвичай за цілий рік, і в цих умовах видно недолік ліквідності.

"У ситуації панічного зниження накопиченої боргового навантаження (делевереджінг) стає зрозуміло, що "гроші важливіші за все". Фонди, банки, інвестори і навіть компанії стикаються не тільки з радикальним падінням цін на активи, але і з різкими коливаннями кореляцій між портфелями і стрибками прибутків і збитків", – йдеться в огляді.

Тим часом центральні банки поспішають надати підтримку у формі зниження ставок і вливань ліквідності. Компаніям або фондам, які тією чи іншою мірою покладається на кредити, це може допомогти завдяки зменшенню майбутніх витрат на фінансування. Але це не допомагає цінам на акції й на кредитні активи; багато учасників ринку однаково продають активи, часто дуже неліквідні, заради широкого делевереджінга.

"Нинішній цикл гірший попередніх, тому що низькі й навіть негативні прибутковості багатьох активів в останні роки призвели до "гонки за прибутковістю", у якій багато учасників ринку пішли далеко по кривій ризику в бік дуже неліквідних активів на кшталт прямих інвестицій у приватні компанії (private equity) і високоризикових корпоративних облігацій", – відзначають в Saxo Bank.

Експерти відзначають, що зниження рівня страху станеться тоді, коли весь світ пройде через те ж, що пройшла Азія в січні-лютому.

"Потрібно переглянути очікування за фундаментальними показниками й доходам. Регулятори зіткнулися з потрійною загрозою: удар по попиту, удар по пропозиції і знецінення капіталу на ринку енергоносіїв. Китай першим вступив у період економічного спаду – передбачається, що за перший квартал падіння ВВП КНР може скласти 10 -20 %, але в найближчі квартал-два хвиля напевно дійде до єврозони і США", – йдеться у звіті.

Нагадаємо, раніше глава МВФ заявила про початок глобальної рецесії через пандемію коронавірусу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram