ГоловнаСвіт

Голова ЄЦБ: Європі загрожує економічний шок через коронавірус

Лагард закликала країни ЄС вжити термінових заходів.

Голова ЄЦБ: Європі загрожує економічний шок через коронавірус
Кристин Лагард
Фото: EPA/UPG

Голова Європейського центрального банку Крістін Лагард вважає, що Європа зіткнеться з великим економічним шоком, порівнянним з фінансовою кризою 2008 року, якщо країни ЄС не вдадуться до термінових заходів у відповідь на поширення коронавірусу.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на Bloomberg.

Під час телефонної конференції з лідерами ЄС Лагард заявила, що без координованих дій "ми побачимо сценарій, який нагадає багатьом із нас фінансову кризу 2008 року". При цьому вона підкреслила, що за умови введення належних заходів у відповідь економічний шок, імовірно, буде тимчасовим.

Лагард також повідомила, що керівництво ЄЦБ вивчає всі доступні інструменти, готуючись до засідання, яке відбудеться 12 березня. За інформацією ЗМІ, заяви Лагард можуть свідчити про те, що ЄЦБ знизить ставки і, можливо, збільшить обсяг чинної програми кількісного пом'якшення. Центробанк також може скоригувати програми надання банкам дешевих кредитів.

Напередодні прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте закликав ЄЦБ вжити заходів для підтримки економіки, щоб запобігти її скочуванню в рецесію через наслідки коронавірусу. Італія, де зафіксовано максимальну за межами материкового Китаю кількість випадків зараження коронавірусом COVID-19, зазнає найбільших втрат і може зіткнутися з економічним спадом.

Лагард попередила, що проблеми, з якими стикається Італія, ймовірно, поширяться на інші країни Європи.

Нагадаємо, число інфікованих коронавірусом у світі перевищило 118 тис. осіб. Понад 65,9 тис. осіб одужали.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram