ГоловнаСвіт

У Нідерландах почався суд над Гіркіним, "Хмурим" та іншими обвинуваченими у справі про катастрофу MH17

Підозрюваним інкримінують вбивство 298 осіб.

У Нідерландах почався суд над Гіркіним, "Хмурим" та іншими обвинуваченими у справі про катастрофу MH17
Фото: EPA/UPG

У понеділок, 9 березня, у Нідерландах почався суд над першими підозрюваними у справі про катастрофу малайзійського "Боїнга" на Донбасі.

Про це пише Reuters.

Звинувачення у вбивстві пасажирів літака отримали Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський (Хмурий), Олег Пулатов (Гюрза, Халіф), Леонід Харченко (Крот).

Вони особисто не натискали на кнопку пуску ракети "Бук", яка потрапила в літак, але брали участь у доставці ракетного комплексу до місця її запуску.

Глава "ГРУ ДНР" Сергій Дубинський (Хмурий), який був підлеглим Гіркіна, зробив запит на поставку установки "Бук" у бойовій готовності, щоб захистити його сили на фронті на південь від Сніжного. 17 липня 2014 року він особисто координував транспортування доставленої установки до місця пуску. Він також причетний до евакуації "Бука" назад у Росію після збиття MH17.

Олег Пулатов (Гюрза, Халіф) - колишній підполковник збройних сил Росії, підлеглий Дубинського. Він, ймовірно, був причетний до охорони установки "Бук" на місці пуску на південь від Сніжного.

Леонід Харченко (Крот) - командир "розвідувального батальйону Крота" у "2-му відділі ГРУ ДНР". Він також причетний до охорони установки "Бук" в районі місця пуску на південь від Сніжного. Можливо, він також координував транспортування "Бука" з Донецька до місця пуску і подальшу евакуацію "Бука" з місця пуску назад у Росію.

Троє з цієї четвірки - росіяни і зараз перебувають у Росії, Харченко - українець і він перебуває на непідконтрольній уряду території Донбасу.

Очікується, що процес триватиме понад рік. Слухання проходитимуть з 9 по 13 березня, з 23 по 27 березня, з 8 червня по 3 липня, з 31 серпня по 13 листопада і з 1 лютого по 26 березня 2021 року.

Нагадаємо, пасажирський літак "Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН-17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), збили у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 чоловік, усі вони загинули.

Міжнародна слідча група 28 вересня 2016 року у Нідерландах представила результати кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з висновками JIT, авіалайнер рейсу МН17 було збито ракетою серії 9M38, запущеною з самохідної вогневої установки "Бук" з сільськогосподарського поля у районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. З розслідування випливає, що "Бук" доставили в Україну з Російської Федерації, і після того, як його використали для атаки на авіалайнер рейсу МН17, він знову повернувся на територію РФ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram