ГоловнаСвіт

Гаазький трибунал санкціонував розслідування військових злочинів в Афганістані

Йдеться про злочини талібів і американських військових з 2003 по 2014.

Гаазький трибунал санкціонував розслідування військових злочинів в Афганістані
Фото: riafan.ru

Апеляційна палата Міжнародного кримінального суду (МКС) у четвер, 5 березня, дозволила провести розслідування передбачуваних військових злочинів, скоєних в Афганістані талібами, афганськими військовими і американськими солдатами.

Тим самим палата скасувала рішення нижньої інстанції МКС, і прокурор суду Фату Бенсуда тепер має можливість почати повномасштабне розслідування всупереч опору з боку США, передає DW.

"Апеляційна палата вважає за доцільне дозволити розслідування", - заявив головуючий суддя Петро Хофманьський.

Він зазначив, що проведена Бенсудою попередня перевірка дає достатні підстави вважати, що в Афганістані були здійснені військові злочини, розслідування яких перебуває в компетенції МКС.

У 2017 році перша інстанція МКС відхилила клопотання Бенсуда про ініціювання розслідування. На думку суду, шанси на успіх були невеликі через давність передбачуваних злочинів і відсутність у Кабула і Вашингтона готовності до співпраці.

Фату Бенсуда вважає, що є підстави на проведення розслідування передбачуваних військових злочинів, скоєних в Афганістані з період з 2003 по 2014 роки. У числі цих злочинів - масові розправи талібів над мирними жителями і тортури ув'язнених у в'язницях афганської влади і ЦРУ.

США, на відміну від Афганістану, не є членами МКС. Адміністрація президента Дональда Трампа рік тому ввела візові заборони та інші санкції щодо персоналу суду.

Нагадаємо, 29 лютого США і "Талібан" підписали угоду, яка має покласти край 18-річній війні в Афганістані. Серед іншого в угоді йдеться про поступове виведення американських військ і їх союзників.

1 березня Трамп заявив про початок виведення військ США з Афганістану.

США ввели війська в Афганістан після терактів 11 вересня 2001 року. Рішення було підтримано близькими союзниками Вашингтона. Офіційно проголошеною метою війни було знищення військової структури "Аль-Каїди" і позбавлення цією терористичною організацією позицій в Афганістані шляхом відсторонення від влади в Кабулі руху "Талібан". Зараз під контролем талібів міститься більш як половина території Афганістану.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram