ГоловнаСвіт

NASA попередило про наближення до Землі "потенційно" небезпечного астероїда

Астероїд наблизиться до Землі 29 квітня, і якщо він упаде, то станеться глобальна катастрофа.

NASA попередило про наближення до Землі "потенційно" небезпечного астероїда
Фото: express.co.uk

Американське аерокосмічне агентство попереджає людей про наближення до Землі величезного астероїда 52768 (OR2 1998), який пролетить на близькій відстані від нашої планети наприкінці квітня. Про це пише Express.

Астрономи попереджають: якщо астероїд упаде на Землю, то станеться глобальна катастрофа.

"NASA підрахувало, що уламок рухається в нашому напрямку зі швидкістю близько 8,7 км на секунду або 19 461 миль/год (31 320 км/год). З такими темпами астероїд наблизиться до Землі 29 квітня", - зазначає видання.

За оцінками NASA, астероїд має розміри від 1,5 до 4,1 км у діаметрі, він доволі великий, щоб спричинити глобальні руйнування. Планетарна спільнота передбачає такі наслідки: "Кратер розміром 10 км і більше: глобальне спустошення і можливий колапс цивілізації".

Фото: express.co.uk

За словами вченого Брюса Беттса з міжнародної групи астрономів, маленькі астероїди - кілька метрів - часто згорають в атмосфері і завдають невеликої шкоди. Однак астероїди, як-от Челябінський метеорит 2013 року (близько 20 метрів), створюють ударні хвилі, які розбивають вікна і можуть травмувати людей.

Розмір Тунгуського метеорита - близько 40 метрів, він міг повністю зруйнувати місто або спричинити цунамі. Великі астероїди можуть призвести до руйнування цілого регіону, сказав він.

Для порівняння: астероїд, який, імовірно, вбив динозаврів, був діаметром 10 км. Астрономи класифікують метеорит, що наближається, як "потенційно небезпечний" навколоземний об'єкт.

За підрахунками вчених, у найближчому майбутньому астероїд наблизиться до нашої планети на відстань приблизно в 0,04 205 астрономічних одиниць. Для порівняння - 1 астрономічна одиниця - це середня відстань від нашої планети до Сонця - становить близько 149,6 млн км

Однак учені очікують, що космічний камінь пройде на відстані приблизно в 16,36 раза більшій, аніж відстань від Землі до Місяця.

Нагадаємо, раніше NASA зафіксувало сотні землетрусів на Марсі. Найпотужніші "марсотруси" сягали магнітуди від 3 до 4 балів, вони були зафіксовані 24 рази. На Землі землетруси відбуваються ближче до поверхні, а епіцентри "марсотрусів" були зафіксовані набагато глибше - на глибині від 30 до 50 кілометрів. Що глибше землетрус, то менше тремтіння відчувається на поверхні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram