ГоловнаСвіт

Ердоган попросив Росію залишити її сам на сам із сирійським режимом

Туреччина не розглядає конфлікт у Сирії як можливість розширення своїх кордонів.

Ердоган попросив Росію залишити її сам на сам із сирійським режимом
Фото: EPA/UPG

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що не розуміє намірів Росії в Сирії, і попросив президента РФ Володимира Путіна не перешкоджати діям турецьких сил в Ідлібі, передає в суботу Daily Sabah.

"Я попросив Путіна, щоб Росія залишила турецьких військових сам на сам з режимом. Ми не можемо зрозуміти, які російські наміри там", - заявив турецький президент.

Він зазначив, що Туреччина не розглядає конфлікт у Сирії як авантюру або можливість розширення своїх кордонів, а "просто захищає свою територіальну цілісність від режиму Асада".

"Якщо ми не очистимо наших кордонів від терористів зараз, нам, можливо, доведеться вести війни всередині Туреччини", - сказав Ердоган.

За його словами, Туреччина продовжує зусилля зі створення вздовж усього сирійського кордону зони безпеки, що йде вглиб Сирії на 30 км.

Нагадаємо, 27 лютого в сирійській провінції Ідліб в результаті авіаудару сил режиму Башара Асада, підтримуваного Росією, загинули понад 30 турецьких військовослужбовців, десятки отримали поранення.

Туреччина стверджує, що Росія була заздалегідь повідомлена про місця дислокації турецьких військових в Ідлібі, проте по них однаково завдали авіаудару.

Міноборони Росії заявило, що російська сторона непричетна до авіаударів, а сирійська армія обстріляла військових, які "опинилися в бойових порядках загонів терористів".

У ніч на 28 лютого турецькі військові завдали з землі і повітря ударів по позиціях урядових сил у Сирії та заявили про знищення понад 50 сирійських солдатів в Ідлібі.

На тлі повідомлень про втрати Туреччина скликала екстрене засідання Ради НАТО. Радбез ООН провів екстрене засідання, на якому низка країн закликали Росію припинити військову операцію в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram