ГоловнаСвіт

Німеччина звинуватила Асада і Росію у військових злочинах в Сирії

Під виглядом боротьби з тероризмом сирійські і російські війська бомблять лікарні та школи.

Німеччина звинуватила Асада і Росію у військових злочинах в Сирії
Хайко Маас
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Німеччини Гайко Маас звинуватив президента Сирії Башара Асада і його союзницю Росію у скоєнні військових злочинів на північному заході Сирії.

Про це глава німецького зовнішньополітичного відомства заявив 27 лютого, виступаючи на засіданні Ради Безпеки ООН в Нью-Йорку, передає DW.

Дамаск і Москва, як учасники конфлікту в Сирії, зобов'язані захищати цивільне населення, вважає Маас. Замість цього вони бомбардують об'єкти цивільної інфраструктури, такі як лікарні та школи.

"Навмисні напади на цивільне населення є військовим злочином", - заявив глава МЗС ФРН.

У відповідь на аргументацію Росії про те, що на північному заході Сирії вона здійснює боротьбу з терористичними групами, міністр вказав: "Заходи із боротьби з тероризмом не звільняють нікого від дотримання норм міжнародного гуманітарного права". Винні у скоєнні військових злочинів повинні бути притягнуті до відповідальності.

"У той час, як ми сидимо тут, в Ідлібі три мільйони мирних жителів перебувають у страху за своє життя. 80 відсотків з них - це жінки і діти", - вказав Маас.

Він наголосив на необхідності створити кращі умови для відправлення гуманітарної допомоги в цей регіон. За його словами, Рада безпеки повинна використовувати будь-яку можливість для поліпшення гуманітарної ситуації в Ідлібі.

Крім того, Маас наголосив на необхідності гуманітарного перемир'я. Німеччина і Франція готові опрацювати це питання з Росією і Туреччиною на найвищому рівні. Зустріч керівників чотирьох країн запланована на 5 березня. Однак наразі невідомо, чи відбудеться вона.

Ідліб - остання провінція Сирії, яку контролюють опозиційні до президента Башара Асада політичні сили, а також ісламістські бойовики. З грудня 2019 року Дамаск веде тут великомасштабний наступ. Ця операція вже має катастрофічні наслідки для жителів регіону. За даними ООН, вже майже 900 тисяч мирних жителів втекли з провінції від війни. Більшість з них змушені жити в катастрофічних умовах у таборах поблизу турецько-сирійського кордону.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram