ГоловнаСвіт

Біля посольства РФ у Празі з'явилася площа Бориса Нємцова

П'ять років тому Нємцова застрелили в центрі Москви.

У столиці Чехії Празі 27 лютого, в п'яту річницю вбивства російського опозиційного політика Бориса Нємцова, відбулася урочиста церемонія відкриття площі його імені.

Табличку з новою адресою - площа Бориса Нємцова - встановили перед центральним входом у посольство Російської Федерації в Чеській Республіці. Раніше площа мала назву "Під каштанами".

Фото: Радіо Свобода

Рішення про перейменування простору було остаточно ухвалено празькою мерією 24 лютого, передає Radio Prague International.

"Як повторно заявили представники празької мерії, перейменування площі є політичним жестом і символом підтримки та солідарності з російською опозицією і рухом за права людини", - йдеться в повідомленні.

У церемонії взяли участь дочка вбитого лідера російської опозиції Жанна Нємцова, мер Праги Зденек Гржиб і посол України в Чехії Євген Перебийніс.

Фото: Радіо Свобода

Як раніше повідомив в інтерв'ю російській редакції Radio Prague International мер Праги Зденек Гржиб, на акцію був запрошений також посол РФ у Чехії Олександр Змієвський. Однак представники російської дипмісії на заході помічені не були.

У повідомленні вказується, що Прага перейменувала також одну з алей парку Стромівка на променад Анни Політковської.

Нагадаємо, п'ять років тому, 27 лютого 2015 року Бориса Нємцова застрелили в центрі Москви.

15 березня 2019 року в Києві на розі вулиці Сурикова і Повітрофлотського проспекту в Солом'янському районі, поруч з посольством РФ відкрили сквер імені Бориса Нємцова. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram