ГоловнаСвіт

Програш Росією $50 млрд акціонерам ЮКОС виявився пов'язаний із Кримом

Проти РФ обернули юридичні деталі окупації українського півострова.

Програш Росією $50 млрд акціонерам ЮКОС виявився пов'язаний із Кримом
Фото: EPA/UPG

Рішення Апеляційного суду Гааги, яке зобов'язує Росію виплатити $50 млрд акціонерам ЮКОС, виявилося пов'язаним із Кримом.

Агентство РБК пише, що проти Росії обернули юридичні деталі окупації Криму.

Росія наполягала, що підписала, але не ратифікувала Договір до Енергетичної хартії, що дозволив акціонерам ЮКОС піти в міжнародний арбітраж.

Але суд установив, що на практиці Росія в низці випадків погоджувалася на тимчасове застосування міжнародних договорів цілком, навіть якщо їхні окремі положення суперечили російському законодавством.

Один із таких прикладів, на який посилається суд, - договір про незаконну анексію Криму.

Конституційний суд Росії 2014 року ухвалив, що Крим і Севастополь перебувають у складі РФ (це не визнано ні Україною, ні міжнародною спільнотою) з моменту підписання договору 18 березня 2014 року, а не з моменту ратифікації, яка відбулася через кілька днів.

Окрім того, в практиці КС Росії є вердикт про те, що тимчасове застосування міжнародного договору робить його частиною правової системи Росії.

Усе це разом дозволило суду Гааги стверджувати, що підхід Росії до підсудності справи ексакціонерів ЮКОС суперечить позиції її власного Конституційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram