ГоловнаСвіт

Віцепрезидентом Південного Судану став колишній лідер збройної опозиції

Призначення покликане покласти край громадянській війні.

Віцепрезидентом Південного Судану став колишній лідер збройної опозиції
Салва Киир и Риек Машар (справа)
Фото: EPA/UPG

Колишній лідер збройної опозиції Південного Судану Рієк Машар у суботу, 22 лютого, склав присягу як перший віцепрезидент.

Як зазначає DW, очільник держави Салва Киїр призначив його своїм заступником після того, як було досягнуто домовленостей про формування уряду національної єдності.

Сторони конфлікту в громадянській війні в Південному Судані в серпні 2018 року підписали мирний договір. Президент країни Салва Киїр закликав зробити все можливе, щоб цей договір допоміг подолати розкол у країні.

Угода передбачала розподіл владних посад у країні, де довгий час тривав збройний конфлікт між народністю дінка, до якої належить президент Салва Киїр, і народністю нуер, яку представляв Рієка Машар. Згідно з цією угодою, Машар мав повернутися на посаду віцепрезидента, яку до цього двічі обіймав - з 2011 по 2013 роки і  2016 року. Посередницьку роль зіграв Судан.

Від початку громадянської війни тут загинули десятки тисяч людей, близько чотирьох мільйонів почали тікати. Південний Судан відокремився від Судану 2011 року.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram