ГоловнаСвіт

Путін запропонував Білорусі компенсацію за нафту за рахунок премій нафтових компаній

Лукашенко назвав пропозицію Кремля "несподіваною" і "хоч якимось рухом вперед".

Путін запропонував Білорусі компенсацію за нафту за рахунок премій нафтових компаній
Фото: kremlin.ru

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив про пропозицію президента Росії Володимира Путіна компенсувати 300 млн доларів США за втрати від зниження мита на нафту.

Про це інформує білоруське держагентство БелТА.

Лукашенко розповів, що поговорив з Путіним по телефону.

"Володимир Путін запропонував формулу порахувати, скільки ми від зменшення мита в 2020 році втратимо до рівня минулого року. Якщо ми отримували минулого року від мита $1 млрд, припустимо, а цього року за рахунок зниження цього самого мита (воно ж весь час знижується) отримаємо $700 млн. Він сказав: Ми $300 млн компенсуємо. Зокрема за рахунок премій компаніям", - заявив президент Білорусі.

Пропозицію Путіна Лукашенко назвав "несподіваною" і "хоч якимось рухом вперед".

З 2019 року Росія проводить реформу, поступово замінюючи експортні мита на нафту податком. Через це вартість нафти для Білорусі може зрости до світового рівня. Раніше Мінськ закуповував її за пільговою ціною. За 2019 рік Білорусь імпортувала з Росії понад 17 млн тонн нафти, пише Радіо Свобода.

1 січня Мінськ зупинив експорт нафтопродуктів і нафти, що видобувається на території республіки, оскільки постачання російських компаній в Білорусі були припинені через розбіжності в ціні на нафту і в тарифах на транзит російської сировини. Лукашенко дав завдання знайти нових постачальників нафти, щоб знизити обсяги російської сировини до 30-40% від усієї потреби.

Лукашенко також заявив, що країна планує 30% нафти закуповувати через Україну. У лютому США заявили, що готові забезпечити Білорусь нафтою замість Росії.

7 лютого після зустрічі Лукашенка і Путіна було ухвалено рішення, що білоруські нафтопереробні заводи будуть купувати нафту у російських компаній за цінами світового ринку. В узгодженому обома сторонами індикативному балансі безмитних постачань нафти з Росії в Білорусь на 2020 рік вказані обсяги 23,5 мільйона тонн.

Переговори про нафту і газ проходили на тлі широкої дискусії про можливу подальшу інтеграцію Білорусі та Росії. Лукашенко звинувачував російську сторону в прагненні "викрутити Мінську руки", щоб "домогтися зговірливості". Він наголошував, що не поступиться суверенітетом країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram