ГоловнаСвіт

Туреччина може розглянути питання постачання ядерного палива з України, - посол

Головне, щоб Київ зробив пропозицію.

Туреччина може розглянути питання постачання ядерного палива з України, - посол
Посол турции в Украине Ягмур Ахмет Гюльдере
Фото: Youtube

Туреччина може розглянути можливість українських постачань ядерного палива для турецьких АЕС. Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

«Ми готові в цих питаннях до будь-якої співпраці, будь-якого діалогу з тими країнами, які готові до такого самого діалогу, включаючи Україну. Буде пропозиція, ми будемо готові її розглянути», - заявив посол.

У той самий час дипломат вказав, що Туреччина може зробити свій внесок у розвиток енергетичної безпеки України. Він вважає, що Україна все ще може стати частиною капіталу газопроводу TANAP і диверсифікувати за допомогою турецької ГТС постачання газу - азійського походження.

«...Чи зможе через турецьку ГТС постачатися, наприклад, азійський газ до Європи, і чи зможе Україна його закуповувати на точці виходу? Скажу так: і це питання можна обговорювати. Є мета - збільшити потужність TANAP із 16 до 31 мільярда. Якщо Україна матиме бажання купувати цей газ, ми не бачимо жодних перешкод, щоб його продавати», - вказав посол.

TANAP - найдовший відрізок "Південного газового коридору" з Азербайджану в Європу. На початковому етапі газ, який видобуватиметься в рамках другої фази розробки азербайджанського газоконденсатного родовища "Шах Деніз", розглядається як основне джерело для проєктів "Південного газового коридору". На більш пізньому етапі в проєкт можуть бути підключені й інші джерела.

Його вартість склала близько 6,5 млрд доларів. Акціонерами TANAP є азербайджанський SOCAR (51%), турецький газопровідний оператор BOTAS (30%), BP (12%) і SOCAR Turkey (7%).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram