ГоловнаСвіт

Туреччина просить Україну передати школи Ґюлена турецькому фонду «Мааріф», - посол

Дипломат зазначив, що за цією пропозицією стоїть не прохання про послугу, а боротьба з тероризмом.

Туреччина просить Україну передати школи Ґюлена турецькому фонду «Мааріф», - посол
Фото: Макс Левин

Туреччина закликає Україну передати школи теолога Фетхуллаха Ґюлена в управління турецького фонду «Мааріф», який займається питаннями освіти. Про це в ексклюзивному інтерв'ю LB.ua заявив посол Туреччини в Україні Ягмур Ахмет Гюльдере.

«Наша вимога - не закриття шкіл. У Туреччині був створений спеціальний фонд з метою, скажімо так, розірвати зв'язки між материнською структурою і цими навчальними закладами. Цей фонд має назву «Мааріф» (переклад - освіта). Зараз він керує близько 400 навчальними закладами в 40 країнах. Ми просто хочемо, щоб ті навчальні заклади в Україні, які пов'язані з цією мережею, були передані в управління фонду "Мааріф"», - сказав дипломат.

Він також зазначив, що материнська структура (FETO), що управляє цими навчальними закладами, є глобальною міжнародною терористичною організацією. Посол акцентував, що на території таких шкіл можуть готуватися підривні елементи.

«У деяких таких навчальних закладах окремі учні, скажімо так, проходять навчання за спеціальною програмою, яка більше схожа на промивання мізків. Вони виховують випускників, які насправді віддані не державі, а якимось іншим наддержавним органам».

Раніше президент Володимир Зеленський передав Службі безпеки України матеріали на українських прихильників Фетхуллаха Ґюлена, ворога турецького президента Реджепа Ердогана.

Фетхуллах Ґюлен - 78-річний турецький богослов і проповідник. З 1999 року він живе у вигнанні в Сполучених Штатах, де йому було надано притулок.

Колись він був союзником Ердогана і допоміг релігійній консервативній Партії справедливості і розвитку (AKP) турецького президента прийти до влади. Але після цього союзники розійшлися.

У травні 2016 року рух Ґюлена оголосили в Туреччині терористичною організацією.

У 2018 році Україна видала Туреччині кількох прихильників Ґюлена.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram