ГоловнаСвіт

Грузія за підтримки Заходу звинуватила ГРУ РФ у жовтневій кібератаці

Президентка Зурабішвілі заявила про гібридну війну.

Грузія за підтримки Заходу звинуватила ГРУ РФ у жовтневій кібератаці
Фото: EPA/UPG

Кібератаку на Грузію в жовтні 2019 року здійснила Росія, а саме - хакерський підрозділ Головного управління розвідки "Військова частина 74455".

Про це в четвер заявили сама Грузія, США, Великобританія і кілька інших держав Європи.

"28 жовтня 2019 року Головний центр спеціальних технологій Головного управління розвідки Генерального штабу Росії (ГРУ) (GTsST, також відомий як "Військова частина 74455") здійснив проти Грузії широкомасштабну обмежувальну кібератаку. Інцидент, який безпосередньо мав вплив на населення Грузії, обмежив роботу декількох тисяч вебсторінок уряду Грузії і приватних осіб, а також щонайменше трансляцію двох головних телевізійних каналів. Ця дія суперечить спробам Росії показати себе відповідальним гравцем у кіберпросторі і є безперервною схемою безвідповідальних кібероперацій російського ГРУ проти низки країн. Мета цих операцій - внести розкол, створити незахищеність і підірвати демократичні інститути", - цитує заяву держсекретаря США Майка Помпео грузинське видання Aspny.

Схожа заява з'явилася на сайті посольства Великобританії.

"Ці кібератаки є частиною тієї ворожої і дестабілізаційної довгострокової кампанії, яку Росія проводить проти Грузії. Великобританія переконана, що ці кібератаки, здійснені ГРУ, є спробою похитнути суверенітет Грузії, посіяти невизначеність і зашкодити щоденному життю грузинського народу. Об'єднане королівство залишається твердим прихильником суверенітету і територіальної цілісності Грузії", - йдеться в заяві.

Міністерство закордонних справ Грузії зазначило, що жовтнева кібератака торкнулася вебсторінок адміністрації президента Грузії, судової системи, сакребуло (ради) різних муніципалітетів, державних, комерційних організацій та медіа, серверів та інших систем управління.

"Були пошкоджені сервери, системи управління зазначений організацій і значно обмежено їх функціонування. Метою цієї кібератаки було підірвати національну безпеку Грузії, зашкодити грузинському населенню обмеженням і підривом урядових серверів, а також інших організацій, розпалити хвилювання. Згідно зі слідством, проведеним грузинською стороною, і інформацією, отриманою в результаті співпраці з міжнародними партнерами, кібератаку спланувало і здійснило Головне управління Генерального штабу Збройних сил Росії. Грузія засуджує цю кібератаку, вона суперечить принципам і нормам міжнародного права і є ще одним порушенням суверенітету Грузії, спрямованим проти європейської та євроатлантичної інтеграції країни і демократичного розвитку", - зазначив представник МЗС Володимир Константініді.

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала цю кібератаку проявом гібридної війни.

"Здійснивши кібератаку на офіційний сайт президента Грузії 28 жовтня 2019 року, Росія безпосередньо атакувала суверенітет країни і національну безпеку, чим постаралася паралізувати діяльність державних інститутів. Зазначена кібератака є грубим порушенням міжнародних норм з боку Росії і наочним проявом гібридної війни", - йдеться в її заяві.

Нагадаємо, в березні 2018-го країни Заходу так само синхронно оголосили про висилку російських дипломатів, які займалися розвіддіяльністю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram