ГоловнаСвіт

Парламент Естонії засудив спроби Росії переписати історію Другої світової війни

Естонські депутати висловили підтримку Польщі.

Парламент Естонії засудив спроби Росії переписати історію Другої світової війни
Фото: Toomas Huik/postimees.ee

Парламент Естонії - рійгікогу - ухвалив заяву "Про історичну пам'ять і фальсифікацію історії", в якій засудив російську інтерпретацію подій, що передують Другій світовій війні.

Про це повідомляється на сайті парламенту Естонії.

"Засуджуючи Пакт Молотова-Ріббентропа і секретні додаткові протоколи, а також окупацію Балтійських країн і поділ Польщі між двома тоталітарними режимами, що стало важливою передумовою для початку Другої світової війни", - йдеться в заяві.

Рійгікогу засуджує спроби влади РФ заперечувати роль Радянського Союзу як одного з основних призвідників Другої світової війни і переносити відповідальність за агресію на жертв.

"Нацистська Німеччина, комуністичний Радянський Союз та інші тоталітарні режими винні в безпрецедентних для людської історії масових вбивствах, геноцидах, депортаціях і позбавленнях життя і свободи", - наголошується в заяві.

Висловлюючи підтримку Польщі та іншим європейським країнам, "яких Росія останнім часом зарахувала до числа винних у розв'язуванні Другої світової війни", естонські депутати закликали РФ "підтримати збереження автентичної історичної пам'яті як в Естонії, так і по всьому світу, щоб злочини тоталітарних режимів не були забуті, оскільки знання історії підвищує можливості протистояти загрозам демократії".

За ухвалення резолюції проголосували 72 присутніх на засіданні депутати, один виступив проти. За інформацією естонських ЗМІ, це депутат від Центристської партії Михайло Стальнухін. Ще шестеро депутатів-центристів не взяли участі в голосуванні.

Нагадаємо, 16 січня, вищий законодавчий орган Латвії - однопалатний Сейм - схвалив заяву "До 80-річчя окупації Латвійської Республіки" Радянським Союзом, в якій наголосив на неприпустимості спотворення історії періоду Другої світової війни. Депутати парламенту зажадали від Росії - як правонаступниці колишнього СРСР - "визнати факт окупації і незаконної анексії Латвії, а також утримуватися від політично мотивованого ревізіонізму".

Раніше, 7 січня, під час брифінгу в Польщі президент України Володимир Зеленський сказав, що злочинна змова Третього Рейху і Радянського Союзу в 1939 році призвела до початку Другої світової війни і дозволила запустити маховик Голокосту. Ці слова викликали значний резонанс в Росії. У Кремлі заяву Зеленського назвали образливою "з точки зору пам'яті дідів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram