ГоловнаСвіт

Іран підтвердив готовність співпрацювати з Україною щодо катастрофи МАУ

При цьому передавати "чорні скриньки" збитого лайнера іншим країнам Тегеран відмовився.

Іран підтвердив готовність співпрацювати з Україною щодо катастрофи МАУ
Мохаммад Джавад Зариф
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Ірану Мухаммед Джавад Заріф підтвердив готовність Тегерана співпрацювати з Україною під час розслідування обставин катастрофи літака Boeing 737-800 "Міжнародних авіаліній України".

Про це інформує пресслужба іранського МЗС.

"Міністр закордонних справ Ісламської Республіки Іран Мухаммед Джавад Заріф узяв участь у зустрічі міністрів закордонних справ країн, причетних до справи українського пасажирського літака, що зазнав аварії в Ірані в січні", - йдеться в повідомленні.

Зустріч на рівні міністрів відбулася в кулуарах Мюнхенської конференції з безпеки в суботу, 15 лютого.

На зустрічі Заріф обмінявся думками "про способи розгляду правових і технічних аспектів інциденту, наголосив на відповідальній поведінці Ірану під час розгляду справи та на необхідності уникати політизації питання".

"Міністр закордонних справ Заріф також підтвердив готовність Ісламської Республіки Іран співпрацювати з Україною з метою розслідування справи і досягнення юридичного врегулювання питання", - зазначають у МЗС Ірану.

Раніше Мухаммед Джавад Заріф у інтерв'ю американському телеканалу NBC News заявив, що Іран не передасть "чорні скриньки" збитого літака МАУ іншим країнам.

Глава іранського МЗС, пославшись на норми Міжнародного повітряного права, зазначив, що Тегеран має право очолити розслідування катастрофи українського літака, але визнав, що Іран не зможе витягти дані з "чорних скриньок" без програмного забезпечення, кабелів і додаткової інформації від США або інших західних країн.

За словами Заріфа, Тегеран звертався по допомогу в розшифровці до Сполучених Штатів, але дістав відмову. Натепер над розшифровкою "чорних скриньок" ніхто не працює.

Раніше країни-члени міжнародної координаційної групи з розслідування авіакатастрофи українського літака під Тегераном закликали Іран передати бортові самописці до Франції, оскільки там є необхідне обладнання для дослідження.

Нагадаємо, тільки через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково, прийнявши його за крилату ракету. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram