ГоловнаСвіт

США виділять $1 млрд на енергобезпеку Центральної та Східної Європи

Вашингтон вважає, що це допоможе знизити залежність країн від Росії.

США виділять $1 млрд на енергобезпеку Центральної та Східної Європи
Майкл Помпео
Фото: president.gov.ua

Державний секретар США Майк Помпео під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки заявив, що Сполучені Штати виділять $1 млрд на розвиток енергетики країн Центральної та Східної Європи, пише AFP.

Йдеться про 12 країн, які входять в "Ініціативу трьох морів". Це Австрія, Чехія, Словаччина, Хорватія, Угорщина, Словенія, Румунія, Болгарія, Польща, Литва, Латвія та Естонія.

За словами Помпео, гроші будуть виділені через Фінансову корпорацію з міжнародного розвитку (державна установа США). У Вашингтоні розраховують, що з їх допомогою вдасться стимулювати приватних інвесторів розвивати енергетику країн, щоб знизити їхню залежність від Росії.

Також Помпео нагадав, що США виступають проти завершення будівництва трубопроводу "Північний потік-2", який у Вашингтоні розглядають як ще один важіль тиску Москви на союзників.

Нагадаємо, в грудні минулого року президент США Дональд Трамп підписав оборонний бюджет, який передбачав санкції проти компаній, що працюють на будівництві "Північного потоку-2". Швейцарська компанія Allseas, яка бере участь у прокладанні труб газопроводу, заявила про припинення робіт. Внаслідок цього завершення термінів будівництва було перенесено. Очікується, що трубопровід запрацює до кінця 2020 року або початку наступного.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram