ГоловнаСвіт

Онук Назарбаєва попросив політпритулку в Британії

Назарбаєв-молодший просить притулку через конфлікти в родині.

Онук Назарбаєва попросив політпритулку в Британії
Айсултан Назарбаев
Фото: Aisultan Rakhat\ФБ

Онук першого президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва Айсултан попросив політичного притулку у Великобританії через тиск сім'ї. Про це він написав у своєму фейсбуці.

"Я прошу у Великобританії політичного притулку. Мої останні п'ять років покриті сірими смугами. Настав час людям дізнатися, що насправді відбувалося і чому! Вся річ у тому, що я володію інформацією про високомасштабну корупцію між урядом Росії і Казахстану. Я кажу про мільярди доларів США, вкрадені в народу Казахстану. Я опинився в центрі цієї жадібності і ненаситності моєї сім'ї, зокрема моєї мами (Дариги Назарбаєвої і її чоловіка Кайрата Шаріпбаєва)", - написав Назарбаєв-молодший.

За його словами, він володіє інформацією "про високомасштабну корупцію між урядом Росії і Казахстану".

В опублікованому тексті він розповів про продаж казахстанського газу російському "Газпрому" за дуже низькою ціною через посередницьку компанію, яка завдяки цьому отримує нібито близько півтора мільйона доларів на рік. Ці кошти виводяться в Сінгапур.

Назарбаєв-молодший повідомив, що ці гроші ділять серед найближчого оточення президента РФ і керівництвом "Газпрому".

З боку Казахстану прибуток ділиться між Тимуром Кулібаєвим і Кайратом Боранбаєвим, колишнім тестем Айсултана Назарбаєва. При цьому мати Назарбаєва-молодшого і її чоловік Кайрат Шаріпбаєв захотіли забрати цей контракт газу собі.

"Я став на бік свого тестя, і тим самим поставив себе під удар", - повідомив Айсултан Назарбаєв.

За його словами, "вся ця підкилимна боротьба тривала близько пів року". Восени 2015 року Назарбаєва-молодшого викликали до його батька Нурсултана під час його візиту до Великобританії. Під час зустрічі вони дуже посварилися.

"Мені довелося йому пояснити, що при системі, яку він створив, він може втратити все, якщо дозволятиме сім'ї та оточенню забирати різні бізнеси один у одного. Я сказав, що жадібність і ненаситність погубить "вас усіх!"" - зазначив Назарбаєв-молодший.

Після цього Нурсултан Назарбаєв перевів Даригу Назарбаєву з посади віцепрем'єра в сенат, а її чоловіка Кайрата Шаріпбаєва - з посади президента «КазТрансГаз» до наглядової ради компанії. "Ось цього вони не можуть мені пробачити донині!" - додав Назарбаєв молодший.

Після цього проти нього почали шукати компромат і шантажувати наркотичною залежністю.

"Тепер водій моєї матері Behzad Naghibi викрав мій паспорт без моєї згоди з готелю, що суперечить усім законам Великобританії! Я сподіваюся, що поліція зможе повернути мені мій паспорт!" - написав він.

Айсултан Назарбаєв уточнив, що всі деталі можна буде прочитати в його інтерв'ю виданню Times.

Нагадаємо, в жовтні 2019 року повідомляли, що Айсултана Назарбаєва засудили до умовного терміну за напад на поліцейського в Лондоні, якого він вкусив і вдарив. На той момент він був під дією наркотиків. За даними слідства, він вживав кокаїн.

У червні 2019 року Айсултан Назарбаєв в одному з лондонських готелів погрожував накласти на себе руки. Адміністрація викликала поліцію. Незабаром подібний інцидент повторився в лондонській квартирі дівчини на ім'я Ксенія Шевельова. Перебуваючи в цьому помешканні, Назарбаєв вигукував щось з балкона. Сусіди вирішили, що це терористичні гасла, викликали поліцію. Але винуватець переполоху, як стверджує захист, викрикував слово "Аллах", благаючи його про допомогу.

У третьому інциденті Назарбаєв проник через дах на балкон іншої жінки. Саме тоді він і вкусив поліцейського, який приїхав на виклик.

Назарбаєв проходив лікування у відомій приватній клініці для наркозалежних Priory, де в різний час проходили курси реабілітації знаменитості, такі як музиканти Емі Вайнхаус і Роббі Вільямс, футболіст Джордж Бест і актор Джонні Депп.

Айсултан Назарбаєв - син старшої доньки експрезидента Казахстану Дариги Назарбаєвої і Рахата Алієва, який у 2015 році вчинив самогубство в австрійській в'язниці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram