ГоловнаСвіт

Сенат Італії зняв недоторканність з "друга Путіна" Сальвіні

Колишній віцепрем'єр підозрюється в перевищенні повноважень і незаконному утриманні на судні мігрантів.

Сенат Італії зняв недоторканність з "друга Путіна" Сальвіні
Премьер-министр Италии Маттео Сальвини
Фото: EPA/UPG

Сенат в Італії проголосував за позбавлення депутатської недоторканності колишнього міністра внутрішніх справ країни, лідера правопопулістської партії "Ліга" Маттео Сальвіні.

Це дає можливість залучити його до відповідальності за звинуваченням у перевищенні повноважень і незаконному утриманні на судні мігрантів, які прибули до Італії, передає ВВС.

Італійські прокурори хочуть пред'явити Сальвіні звинувачення у справі про судно "Грегоретті", яке в липні минулого року було заблоковано в сицилійському порту Аугуста. На борту судна італійської берегової охорони перебувало понад 130 мігрантів. Більш як 10 пасажирам, яким була потрібна медична допомога, дозволили зійти на берег. Решті 116 пасажирів після прибуття в порт не дозволили висадитися.

Пасажирам "Грегоретті" дозволили покинути судно тільки після того, як Німеччина, Франція, Португалія, Люксембург та Ірландія погодилися прийняти цих людей.

Сальвіні, який тоді займав пост глави МВС, підозрюють в тому, що він особисто не давав дозвіл на висадку пасажирів, незважаючи на неодноразові заклики з боку прем'єра країни Джузеппе Конте та інших членів уряду.

За звинуваченням в незаконному утриманні людей і перевищенні повноважень Сальвіні може загрожувати до 15 років тюремного ув'язнення.

Також Маттео Сальвіні може втратити депутатську недоторканність з іншої аналогічної справи - його також звинувачують у перевищенні повноважень у випадку з пасажирами судна благодійної організації Open Arms, яким також в серпні минулого року протягом 19 днів не дозволяли зійти на берег. В результаті прокурор Луїджі Патронаджіо оголосив про рішення евакуювати мігрантів і затримати судно - врозріз з наказом міністра внутрішніх справ Маттео Сальвіні не пускати в порти країни судна НКО з мігрантами на борту.

Спеціальний трибунал італійського міста Катанія вважає Сальвіні відповідальним за незаконне утримання 116 мігрантів на борту судна "Грегоретті".

Сальвіні відомий тим, що в той час, коли він займав пост міністра внутрішніх справ, він проводив політику "закритих портів" щодо мігрантів. Він не раз безпосередньо дзвонив операторам рятувальних суден і забороняв висадку мігрантів на берег.

Сальвіні також відомий як прихильник Володимира Путіна і не раз закликав до скасування санкцій проти Росії. За порівняно короткий час він кілька разів приїжджав до Москви.

Влітку минулого року прокуратура Мілана почала розслідування можливої корупційної схеми за участю представників італійської партії "Ліга" і Кремля. Італійські ЗМІ писали, що керівництво "Ліги" могло розраховувати на багатомільйонне фінансування з боку Росії під виглядом нафтової угоди за посередництва близьких до Сальвіні осіб.

Кремль заперечував будь-які спроби підкупу італійських політиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram