ГоловнаСвіт

ООН опублікувала "чорний список" ізраїльських компаній, пов'язаних з поселеннями на Західному березі Йордану

Серед них – Booking.com, TripAdvisor, Expedia, Airbnb. 

ООН опублікувала "чорний список" ізраїльських компаній, пов'язаних з поселеннями на Західному березі Йордану
Штаб-квартира ООН в Нью-Йорке
Фото: Bauhaus

Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет оприлюднила список з 112 компаній, які, як заявляється, ведуть бізнес в ізраїльських поселеннях на Західному березі річки Йордан.

Ці компанії діють на території Іудеї і Самарії, в Східному Єрусалимі і на Голанських висотах. 94 з них - ізраїльські, в тому числі компанія водопостачання "Мекорот", банки, компанії стільникового зв'язку, пишуть "Вісті. Ізраїль по-російськи".

Решта 18 компаній - з інших країн, і серед них є відомі в багатьох державах Booking.com, TripAdvisor, Expedia, Airbnb.

Діяльність всіх компаній зі списку назвали незаконною, але не обґрунтували юридично, чому. Список поки не передбачає накладання будь-яких санкцій. Всі подальші заходи щодо компаній зі списку будуть прийматися на сесії країн-членів Ради з прав людини ООН, запланованої на 24 лютого.

Міністр закордонних справ Ізраїлю Ісраель Кац, коментуючи цей список, назвав це "ганебною поступкою тиску з боку країн і організацій, зацікавлених у завданні збитків Ізраїлю". Він зазначив, що публікація списку відбулася, хоча багато країн відмовилися приєднатися до кампанії політичного тиску.

"Рішення верховного комісара гуманітарної структури ООН продовжувати антиізраїльську політику Ради з прав людини - це пляма на репутації міжнародної організації. Хоча, згідно із заявою комісара, список не має юридичного статусу, сама собою поява такого документа перетворює офіційну особу міжнародної організації в співучасника руху антиізраїльського бойкоту", - заявив Кац.

Нагадаємо, що Ізраїльські поселення на Західному березі річки Йордан і в секторі Газа вважаються низкою країн і ООН окупованими, оскільки, згідно з резолюцією №181 Генасамблеї ООН, призначалися для арабської держави. Ізраїль вважає ці території спірними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram