ГоловнаСвіт

Путін перед розпуском уряду намагався переконати Лукашенка в об'єднанні РФ і Білорусі в "наддержаву", - Bloomberg

Це було його "планом А" щодо збереження влади після закінчення терміну президентських повноважень.

Путін перед розпуском уряду намагався переконати Лукашенка в об'єднанні РФ і Білорусі в "наддержаву", - Bloomberg
Фото: kremlin.ru

Президент РФ Володимир Путін напередодні розпуску уряду намагався переконати президента Білорусі Олександра Лукашенка в необхідності об'єднати їх країни в "наддержаву". Про це з посиланням на два джерела серед російських чиновників пише Bloomberg

Це був "план А" Путіна щодо збереження влади після закінчення терміну своїх президентських повноважень, який провалився. "План Б" - зміни в російську Конституцію, які незабаром готуються прийняти.

"Поглинання Білорусії дозволило б Путіну обійти обмеження термінів, ставши лідером нової "Союзної держави", - додали в агентстві.

Близькі до Кремля люди вважають, що Лукашенко, колись прихильник злиття, зараз категорично проти.

"Путін бачить себе світовим лідером, і йому дуже важко відмежуватися від ролі президента. У той час як поправки до Конституції, за які виступає Путін, могли б дати йому деякий контроль над його наступником на посту глави посиленої Держдуми, "ідеальним варіантом є Білорусь", - повідомив політтехнолог Гліб Павловський.

Нагадаємо, 7 грудня Олександр Лукашенко і Володимир Путін провели в Сочі більш ніж п'ятигодинні переговори про інтеграцію в рамках так званої "союзної держави". Під час відкритої частини переговорів Лукашенко заявив, що Білорусь хоче від Росії рівних умов.

Детальніше про те, чому переговори між двома президентами фактично нічим не завершилися, читайте в матеріалі LB.ua "Бліцкригу не буде. Путін готується до довгострокової облоги Білорусі".

У кінці січня сторони не змогли домовитися про постачання нафти на 2020 рік. 31 грудня Лукашенко провів телефонні розмови з Путіним, після чого доручив керівникам нафтохімічного комплексу знайти альтернативу російській нафті.

Домовитися про постачання нафти на 2020 рік РФ і Білорусь змогли лише 9 лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram