ГоловнаСвіт

Спецслужби США і Німеччини десятиліттями прослуховували більш ніж 100 країн, - розслідування

Шпигували за допомогою спеціального швейцарського обладнання.

Спецслужби США і Німеччини десятиліттями прослуховували більш ніж 100 країн, - розслідування
Фото: scsgroup-consult.com

Центральне розвідувальне управління США і Федеральна розвідувальна служба Німеччини (БНД) у рамках операції "Рубікон" більш ніж 50 років через швейцарську компанію кодування повідомлень стежили за секретними військовими та дипломатичними листуваннями понад 100 країн.

Про це йдеться в опублікованому у вівторок, 11 лютого, спільному розслідуванні німецької суспільно-правової компанії ZDF, американської газети Washington Post і швейцарського телебачення SRF, передає Deutsche Welle.

Йдеться про швейцарську компанію Crypto AG, яка з 1940-х років постачала по всьому світу шифрувальні пристрої для захисту під час передачі секретних даних і повідомлень. З 1958 року ЦРУ, а потім і БНД контролювали діяльність Crypto AG через підставну компанію Minerva в Ліхтенштейні, в підсумку повністю викупивши її.

Crypto AG встановлювала на свої апарати обладнання двох видів - безпечне і вразливе. Безпечну версію апаратів продавали швейцарським клієнтам і ще кільком країнам.

Багато інших держав купували шифрувальні машини, які давали спецслужбам США і ФРН можливість шпигувати. Апарати швейцарської компанії насправді були сконструйовані таким чином, що ЦРУ і БНД могли здійснювати прослуховування за допомогою спеціально створених "дірок" у системі безпеки шифрування.

За свідченнями колишніх співробітників розвідок, у деякі періоди, включаючи 1980-ті роки, через обладнання Crypto AG йшло до 40% всього секретного дипломатичного листування у світі.

Послугами Crypto AG користувалися близько 120 держав, у тому числі європейські країни, Ватикан, Єгипет, Іран, Саудівська Аравія, Лівія, країни Латинської Америки. Нейтралітет Швейцарії був важливим фактором, що сприяв високому попиту. Документи свідчать про те, що спецслужби США і ФРН під час операції "Рубікон" знали про підготовку повалення президента Чилі Сальвадора Альєнде, грубі порушення прав людини військовою хунтою в Аргентині. Крім того, "декодування телеграми аргентинського військово-морського флоту, що передавалися британцям німцями та американцями, внесли вирішальний внесок у перемогу Великобританії у війні 1982 року за Фолклендські острови".

У розслідуванні наводяться витяги зі звіту ЦРУ, в яких ідеться про те, що в підсумку іноземні уряди платили за шифрувальні пристрої хороші гроші США і ФРН і навіть не підозрювали, що їх зашифровані повідомлення читали щонайменше дві, а, можливо, і п'ять чи шість країн.

Відзначають, що головні противники Заходу - СРСР і Китай - ніколи не були клієнтами Crypto AG, але обладнання компанії було в багатьох їхніх партнерів.

Нагадаємо, шпигунські скандали розпалюються час від часу не тільки між умовними антагоністами часів "холодної війни", а й між дружніми державами в межах ЄС. Докладніше читайте в матеріалі LB.ua "Шпигунські пристрасті в ЄС".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram