ГоловнаСвіт

У МЗС Росії заговорили про можливий обмін послами між Києвом і Москвою

"Нібито хтось там згадував про ймовірність рішення Зеленського повернути послів. Ми будемо не проти".

У МЗС Росії заговорили про можливий обмін послами між Києвом і Москвою
Фото: EPA/UPG

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що РФ не проти повернути свого посла в Київ.

Про це Лавров розповів в інтерв'ю "Российской газете".

Як відомо, в грудні 2015 року Київ відкликав свого посла з Москви і не планував його перепризначення.

"Українська сторона відкликала посла, погрожувала розірвати дипвідносини. Зараз, правда, начебто хтось там згадував про ймовірність рішення Зеленського повернути послів. Ми будемо не проти", - заявив Лавров.

Він також розповів про свою зустріч з українським міністром закордонних справ Вадимом Пристайком на Нормандському саміті в Парижі.

"Зі своїм нинішнім українським колегою Пристайком я бачився наживо один раз - на Нормандському саміті в Парижі в грудні 2019 року. Була якась пауза, ми привіталися, обмінялись кількома фразами. Власне, у нас і приводів для контактів більше не було, тому що про двосторонні зустрічі, про візити один до одного зі зрозумілих причин не йдеться. Це не через нас", - заявив Лавров.

"Наші країни навіть у нинішніх умовах сильно взаємопов'язані в економіці, у сфері транспорту, в гуманітарних справах, у сімейних зв'язках. І, звичайно, нерозумно постійно зводити якісь бар'єри, то для авіасполучення, потім для залізничного транспорту та й просто для спілкування. Хтось з'їздив до Криму, і все - людину викреслять зі списку тих, з ким українці можуть не те що тиснути руки, а взагалі навіть зустрічатися. Це дикість, націонал-радикалізм ультрарозливу", - додав російський міністр.

Нагадаємо, 23 лютого 2014 року МЗС РФ відкликало в Москву російського посла в Києві Михайла Зурабова. Після цього тимчасовим повіреним у справах РФ в Україні став Андрій Воробйов, але він помер 30 травня 2016 року. З листопада 2016 року обов'язки тимчасового повіреного виконував Олександр Лукашик.

Україна відкликала свого тодішнього посла в РФ Володимира Єльченка в березні 2014 року. З 2015 року тимчасовим повіреним у справах України в РФ був Руслан Німчинський.

У 2016 році тодішня заступниця міністра закордонних справ України Олена Зеркаль говорила, що питання про призначення нового посла РФ знято з порядку денного з ініціативи української сторони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram