ГоловнаСвіт

Трамп зняв з посади посла США в ЄС, який давав свідчення у справі про імпічмент

Сондленд був одним з ключових свідків.

Трамп зняв з посади посла США в ЄС, який давав свідчення у справі про імпічмент
Гордон Сондленд
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп зняв з посади посла країни в Євросоюзі Гордона Сондленда. Дипломата повідомили про рішення глави Білого дому, яке набуло чинності відразу, пише американське видання The New York Times в п'ятницю, 7 лютого, з посиланням на заяву посла.

Сондленд був одним з ключових свідків у справі про імпічмент Трампа. Так, в листопаді 2019 року під час виступу в Конгресі США дипломат заявив, що глава Білого дому поставив військову допомогу Києву в залежність від проведення в Україні розслідування щодо свого ймовірного суперника на майбутніх президентських виборах Джозефа Байдена.

Декількома годинами раніше свою посаду залишив співробітник Ради з національної безпеки США і експерт в Україні Олександр Віндман. Віндман, який був присутній при липневій телефонній розмові Трампа і президента України Володимира Зеленського, також давав свідчення в Конгресі.

Бесіда двох президентів привела до гучного політичного скандалу в Сполучених Штатах і стала причиною запуску процедури імпічменту глави держави. Члени Сенату США 5 лютого проголосували проти оголошення імпічменту. Для нього були необхідні дві третини голосів в 100-місцевому Сенаті, більшість місць в якому займають соратники глави Білого дому з Республіканської партії.

Однак кожне з двох звинувачень підтримали менше половини сенаторів. Звинувачення у зловживанні владою було пов'язане з телефонною розмовою Трампа і Зеленського, а звинувачення в перешкоджанні розслідуванню Конгресу - зі спробами президента США перешкодити наданню показань і заблокувати доступ до деяких запитаних демократами документів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram