ГоловнаСвіт

ЄС письмово затвердив угоду Brexit

Brexit набуде чинності 31 січня 2020 року опівночі за київським часом.

ЄС письмово затвердив угоду Brexit
Фото: EPA/UPG

Рада Євросоюзу в письмовому вигляді остаточно затвердила угоду Brexit про вихід Великобританії зі складу ЄС. Про це повідомив пресцентр Ради ЄС.

Угода Brexit набуде чинності 31 січня 2020 року опівночі за київським часом.

"З цього часу Великобританія більше не буде державою-членом ЄС і вважатиметься третьою країною. Угода про вихід забезпечує упорядкований вихід Великобританії з Союзу. Вона охоплює права громадян, фінансовий розрахунок, перехідний період, протоколи щодо Ірландії/Північної Ірландії, Кіпру та Гібралтару, управління та інші питання розділення", - підкреслили у ЄС.

Після Brexit буде перехідний період, який триватиме до 31 грудня 2020 року. У цей час Великобританія продовжить застосовувати закони ЄС, але більше не буде представлена в інститутах Євросоюзу. Перехідний період може бути продовжено один раз на період до одного або двох років, якщо обидві сторони погодяться до 1 липня 2020 року.

Нагадаємо, завершення Brexit до 31 січня було перевиборною обіцянкою діючого прем'єра країни Бориса Джонсона. На дострокових парламентських виборах, які відбулися торік у грудні, його Консервативна партія впевнено перемогла і отримала абсолютну більшість.

24 січня президент Європейської Ради Шарль Мішель і глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн підписали угоду про вихід Великобританії з Євросоюзу. Того ж дня свій підпис під угодою про Brexit поставив і Борис Джонсон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram