ГоловнаСвіт

Трамп представив план врегулювання на Близькому Сході і оприлюднив карту нових кордонів Ізраїлю та Палестини (оновлено)

Президент США назвав свій план "останньою можливістю" для палестинців

Трамп представив план врегулювання на Близькому Сході і оприлюднив карту нових кордонів Ізраїлю та Палестини (оновлено)
Дональд Трамп
Фото: lesoir.be

Президент США Дональд Трамп представив свій план з врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту.

Під час виступу в Білому домі за підсумками зустрічі з прем'єр-міністром Ізраїлю Беньяміном Нетаньягу Трамп заявив, що документ на 80 сторінок може стати "останньою можливістю" для палестинців створити власну державу, передає Радіо Свобода.

За його словами, Єрусалим буде "неподільною" столицею Ізраїлю, однак у східних частинах міста палестинці зможуть заснувати свою столицю.

Трамп додав, що підконтрольна палестинцям територія збільшиться "більш ніж удвічі". Президент США не уточнив, про які землі йдеться.

Оновлення. У своєму twitter Трамп оприлюднив карту нових кордонів Ізраїлю і Палестини в рамках "угоди століття" з врегулювання конфлікту між сторонами. Водночас на карті сирійські Голани позначені територією Ізраїлю.

Карта Палестини
Фото: twitter.com/realDonaldTrump
Карта Палестини

Карта Ізраїлю
Фото: twitter.com/realDonaldTrump
Карта Ізраїлю

Трамп також підтвердив свою підтримку Ізраїлю.

"Я завжди буду стояти з державою Ізраїль і єврейським народом. Я рішуче підтримую їхню безпеку і право жити на своїй історичній батьківщині. Час для миру!", - написав він.

Голанські висоти - плато і гірська місцевість в межах сучасних Лівану, Сирії, Йорданії та Ізраїлю.

Ізраїль зайняв західний берег річки Йордан і Голанські висоти за результатами шестиденної війни 1967 року. До цього Голани були частиною сирійської провінції Ель-Кунейтра.

ЄС не визнає суверенітету Ізраїлю над Голанськими висотами.

Палестинці критикували наміри Трампа представити свій мирний план після зустрічі з Нетаньягу, але без обговорення з палестинськими лідерами.

Представники Палестинської адміністрації заявляли, що більше не вважають Сполучені Штати неупередженою стороною в конфлікті після низки проізраїльських кроків з боку Трампа перенести посольство США з Тель-Авіва до Єрусалиму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram