ГоловнаСвіт

Прем'єр-міністр Словенії і голова Мінфіну подали у відставку

Мар'ян Шарец заявив про необхідність дострокових виборів.

Прем'єр-міністр Словенії і голова Мінфіну подали у відставку
Марьян Шарец
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Словенії, голова лівоцентристської партії Мар'ян Шарец подав у парламент заяву про відставку і повідомив про необхідність проведення дострокових виборів.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"З цією коаліцією, з такою ситуацією в парламенті я не можу виправдовувати очікування людей. Я зміг би зробити це після виборів", - заявив Шарец після заяви його заступника, міністра фінансів Андрія Бертонцеля, який також повідомив про свою відставку.

Бертонцель пояснив відставку "професійними причинами". Голова Мінфіну запевнив, що весь час діяв "прозоро", прагнучи забезпечити "середньострокову фінансову стійкість" економіки країни.

Раніше у Бертонцеля виник конфлікт з міністром охорони здоров'я країни Алешем Шабедером через державні виплати страховикам.

Зараз у правлячої коаліції немає абсолютної більшості в парламенті, через це вона змушена звертатися по підтримку до "Лівих". Правоконсервативна Словенська демократична партія (СДП) стала переможцем дострокових виборів у Словенії в червні минулого року. Друге місце зайняла лівоцентристська партія "Список Мар'яна Шареца".

Нагадаємо, прем'єр Шарец займав цю посаду з серпня 2018 року. Він став наймолодшим головою уряду в історії незалежної Словенії (40 років).

Шарец - відомий словенський актор, комік і політичний сатирик. Один з його вигаданих персонажів - буркотливий сільський житель, майстер на всі руки, який намагається спростити повсякденне життя. У 2017 році Шарец балотувався на посаду президента, і хоча ЗМІ активно нагадували кандидату про його комічну кар'єру, Шарец заявив, що розуміє, наскільки серйозною є робота президента і що на цій посаді йому буде не до жартів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram