ГоловнаСвіт

Болтон розповів про намір Трампа шантажувати Україну військовою допомогою

Президент США спростовує це.

Болтон розповів про намір Трампа шантажувати Україну військовою допомогою
Джон Болтон
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп повідомив своєму раднику з національної безпеки про намір заморозити військову допомогу Україні, допоки вона не почне розслідування проти його ймовірного суперника на майбутніх президентських виборах Джозефа Байдена і його сина Хантера.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на чорнову версію книги Джона Болтона, колишнього радника Трампа з нацбезпеки.

За словами Болтона, голова Білого дому в серпні 2019 року заявив йому, що не хоче розморожувати схвалені Конгресом 391 млн доларів, поки Київ не допоможе з проведенням розслідування. Значна частина коштів - 250 млн доларів - призначалася Києву в рамках ініціативи з підтримки безпеки України. Гроші були розблоковані лише у вересні 2019 року.

Болтон уже висловив готовність свідчити в Сенаті на слуханнях про імпічмент. При цьому Трамп заборонив декотрим співробітникам своєї адміністрації брати участь у розслідуванні.

Трамп уже відреагував на заяву свого колишнього радника і спростував, що затримка допомоги Україні була через справу Байдена. Про це він написав у Twitter.

"Я ніколи не говорив Джонові Болтону, що допомога Україні була пов'язана з розслідуванням діяльності демократів, включаючи Байдена. Насправді він ніколи не скаржився на це під час свого публічного звільнення. Якщо Джон Болтон сказав про це, то це тільки для того, щоб продати книгу", - зазначив Трамп.

"Стенограми моїх дзвінків із президентом Зеленським - необхідні докази, крім того, президент Зеленський і міністр закордонних справ України заявили, що тиску і проблем немає. Також я зустрівся з президентом Зеленським в ООН (демократи сказали, що я ніколи не зустрічався) і надав військову допомогу Україні без будь-яких умов і розслідувань - і набагато раніше від графіка. Я також дозволив Україні придбати протитанкові ракети Javelin. Моя адміністрація зробила набагато більше, ніж попередня адміністрація", - додав президент США.

Нагадаємо, в грудні низка західних ЗМІ повідомили, що адміністрація Трампа запустила процедуру заморожування допомоги Україні лише через півтори години після його телефонної розмови з Володимиром Зеленським 25 липня. Однак в адміністрації Трампа заперечують зв'язок між цією розмовою і припиненням допомоги Україні.

Оприлюднення змісту розмови Трампа і Зеленського призвело до гучного політичного скандалу, який став причиною початку процедури імпічменту президента. Сенат США 21 січня почав розглядати конкретні звинувачення на адресу Трампа.

Процедуру імпічменту можуть завершити перед запланованим на 4 лютого виступом президента в Конгресі США з промовою про стан нації. Очікується, що звинувачення з Трампа знімуть, оскільки республіканці мають більшість у Сенаті.

Докладно про те, як імпічмент американського президента може вплинути на Україну, читайте в матеріалі LB.ua "Імпічмент Трампа. Хто останнім зіграє на роялі?".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram