ГоловнаСвіт

Іран прийме рішення щодо "чорних скриньок" літака МАУ за результатами візиту делегації в Україну

Секретар РНБО зустрівся з представниками Організації цивільної авіації Ірану.

Іран прийме рішення щодо "чорних скриньок" літака МАУ за результатами візиту делегації в Україну
Фото: EPA/UPG

Іран прийме остаточне рішення про роботу з "чорними ящиками" літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" після доповіді іранської делегації керівництву країни про результати візиту в Україну.

Про це повідомляє пресслужба Ради національної безпеки і оборони за результатами зустрічі секретаря РНБО Олексія Данилова з представниками Організації цивільної авіації Ірану на чолі з уповноваженим з розслідування.

"Іранський уповноважений з розслідування авіакатастрофи зазначив, що остаточне рішення про подальшу роботу із засобами реєстрації польотної інформації буде прийнято після доповіді іранської делегації керівництву країни про результати візиту в Україну і з урахуванням вимог ст.26 Чиказької конвенції та Програми 13 до неї", - йдеться в повідомленні.

У свою чергу секретар РНБО підкреслив повну технічну готовність України в забезпеченні необхідного комплексу робіт для дослідження чорних ящиків.

Відзначається, що в рамках розслідування катастрофи українського літака до Києва також прибули фахівці з Канади і Франції.

"22 січня експерти ознайомилися з технічними можливостями зчитування інформації з "чорних ящиків" Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, лабораторії Національного авіаційного університету та Науково-виробничого підприємства "Дискові системи"", - повідомили у РНБО.

Того ж дня секретар РНБО Олексій Данілов провів зустріч з послом Ірану в Україні Манучехром Мораді, на якій обговорювалося питання подальшої взаємодії України та Ірану з розслідування авіакатастрофи. У зустрічі також взяв участь посол України в Ірані Сергій Бурдиляк.

Раніше секретар РНБО Олексій Данілов попросив ЗМІ не маніпулювати на темі повернення "чорних ящиків" збитого літака МАУ.

Нагадаємо, літак рейсу Тегеран-Київ авіакомпанії "МАУ" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, в тому числі 11 українців (дев'ять членів екіпажу і дві пасажирки).

Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Відповідальність за аварію авіалайнера взяв на себе іранський військовий підрозділ Корпус вартових Ісламської революції.

Іран повинен був відправити в Україну чорні ящики до 15 січня включно, однак за заявами заступника генпрокурора Віктора Тріпака, Іран не передав їх. Без бортових самописців встановити всі причини трагедії літака МАУ буде неможливо.

17 січня стало відомо, що доступ до бортових самописців "на місці" отримає спільна група експертів з Канади, України та Ірану.

20 січня представник Ірану обговорив із Зеленським умови передачі самописців і компенсації за збитий літак МАУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram