ГоловнаСвіт

Годинник Судного дня зупинили за сто секунд від "ядерної півночі"

Ситуація в галузі міжнародної безпеки зараз гірша, ніж у роки холодної війни.

Годинник Судного дня зупинили за сто секунд від "ядерної півночі"
Фото: ExtremeTech

Годинник Судного дня переставлено на 100 секунд до "півночі", що символізує глобальну катастрофу для людства.

Про це в четвер, 23 січня, повідомляє американський журнал Bulletin of Atomic Scientists.

Таким чином, наголошується в публікації, члени ради, в яку входять півтора десятка Нобелівських лауреатів, хочуть попередити міжнародну спільноту і світових лідерів, що цивілізація сьогодні перебуває ближче до апокаліпсису, ніж будь-коли. Вчені відзначають, що в сфері міжнародної безпеки ситуація зараз гірша, ніж навіть в роки холодної війни, передає DW.

Автори публікації вказують, що основними екзистенційними небезпеками для людства, як і раніше, залишаються загроза ядерної війни і зміни клімату.

"Ситуація в сфері міжнародної безпеки є жахливою не тільки тому, що ці загрози існують, а й тому, що світові лідери дозволили зруйнуватися міжнародній політичній інфраструктурі для протидії їм", - вважають вчені.

Наприклад, вони вказують на те, що були зруйновані або підірвані кілька великих угод і переговорів з контролю над озброєннями. Це сприяло поновленню гонки ядерних озброєнь, поширенню ядерної зброї і зниженню бар'єрів на шляху до ядерної війни.

"Політичні конфлікти, пов'язані з ядерними програмами в Ірані і Північній Кореї, залишаються невирішеними і навіть загострюються. Російсько-американське співробітництво в сфері контролю над озброєнням та роззброєнням практично відсутнє", - відзначають вчені.

Крім того, вказується в публікації, в минулому році "багато урядів використовували кібернетичні кампанії дезінформації, щоб посіяти недовіру до інститутів і серед націй, підриваючи внутрішні і міжнародні зусилля щодо зміцнення миру і захисту планети".

"До півночі залишилося 100 секунд. Годинники продовжують тікати. Потрібні негайні дії", - заявили вчені.

Проєкт "Годинник Судного дня" був запущений в Чиказькому університеті в 1947 році творцями першої американської ядерної бомби. Тоді він був встановлений на 7 хвилин до півночі.

Найдальше від півночі положення стрілок Годинника Судного дня за всю його історію було встановлено в 1991 році і ознаменувало собою кінець холодної війни і підписання між Росією і США договору про скорочення стратегічних озброєнь.

У 2019 годинник було встановлено на позначку 2 хвилини до опівночі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram