ГоловнаСвіт

Новим лідером ІДІЛ став останній її живий засновник, - The Guardian

Аль-Салбі вважається одним з найвпливовіших ідеологів ІДІЛ.

Новим лідером ІДІЛ став останній її живий засновник, - The Guardian
Амир Мохаммед Абдул Рахман аль-Мавли аль-Салби

Новим лідером терористичної організації "Ісламська держава" став її останній живий засновник Амір Мохаммед Абдул Рахман аль-Мавлі аль-Салбі.

Про це повідомляє The Guardian з посиланням на джерела в іракських і західних спецслужбах.

За даними ЗМІ, його обрали через кілька годин після ліквідації попереднього лідера терористів Абу Бакра аль-Багдаді, вбитого в результаті спецоперації США. Однак, за даними The Guardian, інші члени керівництва не визнавали його кандидатури.

"Амір Мохамад Абдул є одним із засновників терористичної групи і керував поневоленням іракської меншини Язіді, а також здійснював нагляд за операціями по всьому світу", - йдеться в повідомленні.

Аль-Салбі вважається одним з найвпливовіших ідеологів ІДІЛ. До участі в терористичній організації він був вченим і вивчав шаріат в Університеті Мосула. За інформацією іракської влади, в лавах терористів він часто наказував стратити священнослужителів, співробітників служби безпеки і тих, хто не дотримувався суворих правил ІДІЛ.

У 2004 році аль-Салбі був затриманий американськими військовими і поміщений у фільтраційний табір Кемп-Букка на півдні Іраку, де зустрів аль-Багдаді.

Ще до вбивства аль-Багдаді американські військові оголосили за аль-Салбі і ще двох членів ІДІЛ нагороду 5 млн доларів. Аль-Салбі розглядався як потенційний наступник аль-Багдаді ще в серпні, однак для підтвердження цієї інформації знадобилося кілька місяців.

Як вважає розвідка, Салбі намагається об'єднати керівництво ІДІЛ, куди входять ті, хто не застав протистояння з військами США в 2004 році, і мстити за аль-Багдаді.

Про місцеперебування аль-Салбі нічого невідомо, імовірно, він перебуває в передмісті Мосула.

Після загибелі аль-Багдаді агентство терористів назвало ім'я наступника - Абі Ібрагім аль-Хашемі аль-Кураші.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram