ГоловнаСвіт

Іран заявив про можливе припинення співпраці з МАГАТЕ

Тегеран вважає дії європейських країн з порятунку ядерної угоди "несправедливими".

Іран заявив про можливе припинення співпраці з МАГАТЕ
Фото: EPA/UPG

Тегеран може істотно переглянути співпрацю з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) через нібито зростання тиску з боку Європейського Союзу. Про це заявив спікер іранського парламенту Алі Ларіджані, передає Reuters.

За словами Ларіджані, який раніше виступав головним представником Ірану в ядерних переговорах, якщо європейські країни "нечесно" скористаються механізмом врегулювання спорів, передбачених ядерною угодою, Тегеран перегляне співпрацю з МАГАТЕ.

"Ми чітко відзначаємо, що якщо Європа з будь-якої причини скористається статтею 37 ядерної угоди нечесно, Іран прийме серйозне рішення щодо співпраці з агентством", - підкреслив політик.

Глава парламенту Ірану також висловив жаль у зв'язку з наміром ФРН, Франції і Великобританії задіяти механізм вирішення спорів, передбачений СВПД. Механізм передбачає створення спеціальної комісії в тому випадку, якщо одна зі сторін угоди порушує його. Якщо протягом 15 днів спір не буде вирішено, то може відбутися введення санкцій на рівні ООН.

ФРН, Франція і Великобританія вдалися до цього механізму після того, як Іран на початку січня оголосив про відмову від зобов'язань щодо обмеження обсягів збагаченого урану, а також кількості та моделей центрифуг.

Нагадаємо, Іран почав поетапно відмовлятися від дотримання умов ядерної угоди після того, як Вашингтон навесні 2018 року вийшов з угоди і став посилювати санкції проти Тегерана. Водночас Іран продовжує співпрацювати з МАГАТЕ і запевняє, що готовий повернутися до виконання всіх зобов'язань, якщо з країни знімуть санкції і гарантують врахування її інтересів. Інші учасники угоди виступають за її збереження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram