ГоловнаСвіт

Путін зібрався відкрити центр архівних документів про Другу світову війну

"Заткнемо поганий рот, який відкривають деякі діячі за бугром".

Путін зібрався відкрити центр архівних документів про Другу світову війну
Фото: kremlin.ru

Президент Росії Володимир Путін заявив, що має намір відкрити центр архівних документів про Другу світову війну.

Про це, як повідомляє ТАСС, він сказав на зустрічі з ветеранами в Санкт-Петербурзі.

"Ми заткнемо поганий рот, який відкривають деякі діячі за бугром, для того щоб досягти миттєвих політичних цілей, ми заткнемо його правдивою фундаментальною інформацією", - сказав він.

Путін вважає, що на Заході замовчують правду про Другу світову війну, а сайти, які її ретранслюють, - закривають.

"Закривають - і все. Ми цитували кілька разів: в інтернеті поширюють - бум, раз - сайт закривають звідти, з-за бугра. Бум - знову закривають. Тільки з'являється - закривають", - сказав Путін.

"Ми повинні протиставити цьому свою цілеспрямовану роботу. Так і будемо робити", - наголосив російський лідер. Він вважає, що публікація російських документів дасть можливість донести правду до людей.

Президент Росії також прокоментував торішню резолюцію Європарламенту, який поклав на СРСР частину відповідальності за розв'язання Другої світової війни.

"Складається враження, що ці люди чи то читати не вміють, чи писати не вміють, або очей не мають. А найпевніше все це відбувається, виходячи з поточної політичної кон'юнктури, для того, щоб домагатися, вибачте за таке слово, якихось тхорячих політичних цілей", - сказав глава російської держави. Він ще раз наголосив, що протиставити цьому можна тільки правду. "Будемо створювати такий архівний центр, де представлятимемо документи, відео- та фотоматеріали, архівні документи в самому прямому сенсі цього слова", - сказав Путін, додавши, що в РФ таких документів вистачає.

"Ми знаємо, що відбувалося напередодні Другої світової війни достовірно, документально - не тільки по днях, а іноді навіть по годинах", - зазначив президент Росії.

Нагадаємо, що наприкінці 2019 року, між Польщею і Росією почалася суперечка про відповідальність СРСР за початок Другої світової війни.

19 грудня Путін під час пресконференції заявив, що СРСР не окупував Польщу у вересні 1939 року, а "ввів свої війська в країну, яка була дезінтегрована, а влада вже не контролювала ситуації". Також Путін висловив думку, що Польща сама була агресором, коли восени 1938 року захопила частину Чехословаччини.

У відповідь прем'єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що Путін свідомо намагається оббрехати Польщу. Політик наголосив, що СРСР на початку Другої світової війни був агресором, а Сталін - союзником Гітлера.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram