ГоловнаСвіт

Канада виплатить по $19 тис. сім'ям загиблих в авіакатастрофі МАУ

В Ірані загинули 57 громадян та 29 постійних жителів країни.

Канада виплатить по $19 тис. сім'ям загиблих в авіакатастрофі МАУ
Фото: EPA/UPG

Уряд Канади виплатить сім'ям кожного з 57 громадян та 29 постійних жителів країни, які загинули в результаті катастрофи українського лайнера в Ірані, по 25 тис. канадських доларів (19 тис. 122 долари США).

Про це 17 січня заявив прем'єр Джастін Трюдо, передає АР.

Трюдо сказав, що все ще чекає, що Іран виплатить компенсацію родинам, але додав, що їм зараз потрібна допомога для похорону, поїздок до Ірану і оплати рахунків. Він сказав, що будь-які гроші, які Іран надасть пізніше, підуть прямо сім'ям і не будуть повернуті канадському уряду.

На питання про те, чи несе США будь-яку відповідальність після того, як президент Дональд Трамп наказав убити генерала Кассема Сулеймані, Трюдо сказав, що Іран несе повну відповідальність за те, що збив цивільний лайнер зі 176 людьми на борту.

Прем'єр-міністр також сказав, що "чорні ящики" були істотно пошкоджені, і в Ірану немає досвіду або обладнання, необхідного для їх дослідження. Він зазначив, що лабораторія, яка може це зробити, є у Франції. Розшифрувати "чорні ящики" потрібно якомога швидше, підкреслив Трюдо.

Представник французького бюро з розслідування авіаційних подій заявив, що у нього немає інформації про те, що "чорні ящики" літака будуть передані для розшифровки. Себастьян Барт додав, що вирішувати це питання має Іран, який відповідає за розслідування.

За словами Трюдо, що останки канадських жертв трагедії ще не повернулися до Канади, але він очікує, що це станеться в найближчі дні.

Трюдо провів пресконференцію в Оттаві після того, як міністр закордонних справ Канади Франсуа-Філіп Шампань зустрівся зі своїм іранським колегою Мохаммадом Джавадом Заріфом в Маскаті, Оман, в п'ятницю.

У заяві з офісу глави МЗС Франції йдеться, що обговорювалися питання надання консульських послуг, які допомагають забезпечити ідентифікацію жертв, і важливості прозорого розслідування.

"Міністр Заріф висловив підтримку Ірану, який продовжує працювати з Канадою та всіма скорботними націями з цього питання", - йдеться в повідомленні.

Канада припинила дипломатичні відносини з Іраном в 2012 році, але Трюдо і міністр закордонних справ Канади були на зв'язку зі своїми іранськими колегами з того часу, як літак був збитий.

Як повідомлялося, сім'ї загиблих в авіакатастрофі українців отримають 200 тис. грн. Президент Зеленський заявив, що від Ірану зажадають додаткової компенсації.

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" був збитий іранською ракетою вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з семи країн, в тому числі 11 українців.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram