ГоловнаСвіт

У США оприлюднили свідчення затриманого соратника Джуліані Парнаса

Лев Парнас передав дані у комітет Палати представників з розвідки.

У США оприлюднили свідчення затриманого соратника Джуліані Парнаса
Игорь Фруман, Лев Парнас, Дональд Трамп и Руди Джулиани
Фото: Miami Herald

Палата представників США оприлюднила нові свідчення затриманого партнера адвоката президента Дональда Трампа Рудольфа Джуліані Льва Парнаса у справі про імпічмент.

Відповідні дані він передав у комітет Палати представників з розвідки, повідомляє ТСН.

"Парнас підготував рукописні замітки на канцелярському приладді готелю Ritz-Carlton у Відні, які, мабуть, мають прямий стосунок до президентської схеми, направленої на те, щоб змусити Україну оголосити про розслідування, корисні для його кампанії з переобрання. Адвокат Парнаса підтвердив, що замітки були написані його клієнтом", - йдеться у повідомленні розвідувального комітету.

В одній із таких заміток Парнас написав два пункти: "примусити Зеленського повідомити, що справа Байдена буде розслідуватися" і "почати комунікацію із Зеленським без (Пінчука або Коломойського)".

Фото: intelligence.house.gov

У січні 2019 року Парнас і Джуліані листувалися про надання американської візи колишньому генпрокурору України Віктору Шокіну. Коли Парнас повідомив Джуліані, що у візі було відмовлено, то адвокат Трампа сказав: "Я можу це виправити".

У березні 2019 року Парнас спілкувався з республіканцем Робертом Хайдом про колишнього посла США в Україні Марі Йованович. У відповідь на те, що вона нібито не є "лояльною" до Трампа, Хайд відповів: "Вау! Не можу повірити, що Трамп досі не звільнив цю с*ку. Я в цьому мав рацію". Після цього республіканець направив Парнасу низку повідомлень, які можуть свідчити про те, що за перебуванням Йованович у Києві велося повне стеження. За день до виклику Йованович назад у Штати Парнас знову спілкується з Джуліані. Адвокат Трампа заявляє, що "він знову її звільнив".

Також у телефоні Парнаса був скріншот листа Джуліані до Зеленського, датованого 10 травня 2019 року. Цей лист він планував передати через міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. У ньому Джуліані стверджує, що є адвокатом Трампа і представляє його не як президента США, а як приватну особу. Він також говорить, що має до Зеленського особливе прохання і просить про зустріч.

Через деякий час Джуліані запитує у Парнаса, "чи скасував він зустріч", а потім надсилає чернетку публічної заяви, в якій говорить про те, що деякі радники Зеленського не є друзями президента США. Далі Парнас всіляко намагається організувати зустріч Джуліані із Зеленським. У травні Парнас наводить контакти з багатьма людьми з команди Зеленського. Зокрема, він передав Палаті представників свої листування у WhatsApp з Іваном Бакановим, Сергієм Шефіром і Андрієм Єрмаком. Також Парнас був на зв'язку з колишніми генпрокурорами Юрієм Луценком і Шокіним.

"2 жовтня 2019 року особистий радник президента Джей Секулоу повідомив колишнього адвоката Трампа Джону Дауду, що він обговорював з президентом "питання представництва" і що президент "погоджується дозволити вам представляти Парнаса і Фрумана". Цей електронний лист було відправлено через три дні після того, як комітет направив Парнасу і Фруману запит про добровільну передачу документів і свідчення у слідчих комітетах.

Наступного дня після того, як лист Секулоу було направлено Дауду, він написав Комітету, щоб роз'яснити, що він представляє Парнаса і Фрумана. Він повідомив, що "Парнас і Фруман допомагали Джуліані в його представництві президента Трампа", - зазначили у розвідувальному комітеті Палати представників. Через тиждень Парнаса і Фрумана було затримано. Згодом Парнас змінив адвоката і погодився надати необхідні свідчення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram