ГоловнаСвіт

МВС Грузії підозрює Саакашвілі у спробі повалення влади влітку 2019 року

Розслідування почалося після виступу політика в ефірі однієї з грузинських телекомпаній.

МВС Грузії підозрює Саакашвілі у спробі повалення влади влітку 2019 року
Фото: facebook/Oleksandr Kosariev

МВС Грузії починає розслідування проти експрезидента країни, лідера української партії "Рух нових сил" Михайла Саакашвілі за підозрою в спробі повалення влади.

Грузія Online повідомляє, що таке рішення було прийнято після висловлювань Саакашвілі в минулі вихідні в ефірі грузинської телекомпанії "Мтаварі архі" про заворушення 20-21 червня 2019 року в Тбілісі. Тоді велика група лідерів опозиції та їхніх прихильників спробувала штурмом узяти будівлю парламенту.

"Висловлювання Саакашвілі в ефірі, що "тоді можна було скинути владу, але момент проґавили", є достатньою підставою для підозри, що спробу повалення влади 20 червня здійснювали безпосередньо за участю і під керівництвом Саакашвілі", - йдеться в повідомленні МВС, поширеному 13 січня.

Відомство також повідомляє, що у зв'язку з висловлюваннями Саакашвілі проведуть відповідні слідчі дії і дадуть правову оцінку.

Нагадаємо, 20 червня 2019 в Грузії почалися масові акції протесту. Поліція в Тбілісі застосувала сльозогінний газ, водомети і гумові кулі для розгону демонстрації. Учасники мітингу, які вимагали відставки членів уряду, намагалися прорватися в подвір'я будівлі парламенту.

Антиросійський мітинг у Тбілісі став протестом проти дій депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що уряд Грузії вчинив акт зради, оскільки впустив у країну і надав почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви на підтримку незалежності Абхазії і Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії 1993 року.

Постраждали 240 осіб, серед них 80 поліцейських. Було затримано понад 300 учасників акції. Судові процеси в цій справі тривають до сьогодні.

МВС Грузії розслідує заворушення 20-21 червня як заколот з метою зміни конституційного ладу.

Нагадаємо, Саакашвілі був президентом Грузії з 2004-го по 2013 рік. У червні 2018 року його заочно засудили до шести років в'язниці у справі про побиття депутата парламенту країни Валерія Гелашвілі у 2005 році. Крім того, він є фігурантом ще кількох кримінальних справ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram