ГоловнаСвіт

CNN: американських військових попередили про атаку на військові бази в Іраку

Це дозволило їм сховатися в укриттях за 2,5 години до удару.

CNN: американських військових попередили про атаку на військові бази в Іраку
Фото: EPA/UPG

Американські військовослужбовці на авіабазі Айн-аль-Асад на заході Іраку заздалегідь знали про підготовлюваний авіаудар з боку Ірану. Про це повідомляє телеканал CNN

Це дозволило їм сховатися в укриттях за 2,5 години до атаки, розповіли журналістам військові під час відвідування об'єкта. Про те, як саме діятиме Тегеран, у військових інформації не було.

"Перший з чотирьох ракетних залпів почався 8 січня після 1:30 за місцевим часом. До цього часу більшість з військовослужбовців або покинули базу, або сховалися в бункерах", - йдеться в матеріалі.

Атака тривала близько двох годин, удари були завдані тільки по тій частині авіабази, де розташовувалися американські військові - це приблизно чверть об'єкта. За словами співрозмовників телеканалу, частина з ракет впала всього за декілька метрів від бункерів, у яких ховалися військові.

Раніше Fox News повідомляв, що військовослужбовців про атаку попередив Ірак. За словами співрозмовника телеканалу, Багдад отримав ці дані від Тегерана, який не хотів, щоб постраждали іракські громадяни.

У ніч на 8 січня обстрілу також зазнав аеропорт Ербіля, повідомили в Пентагоні. Як заявив президент США Дональд Трамп, в результаті атаки ніхто не постраждав, а базам було завдано мінімальної шкоди.

Відповідальність за атаку взяв Корпус вартових Ісламської революції (КВІР), який назвав свої дії відповіддю на загибель генерала Касема Сулеймані.  Командир елітного підрозділу "Аль-Кудс" був убитий в ніч на 3 січня в результаті авіаудару США за наказом Трампа. Американська сторона вважає, що Сулеймані планував атаки на військових і дипломатів США.

Вашингтон у відповідь на обстріли американських об'єктів ввів проти Тегерана додаткові економічні санкції. За словами американського лідера, "потужні санкції будуть діяти доти, поки Іран не змінить своєї поведінки". Раніше Трамп пообіцяв завдати удару по 52 цілях в Ірані, якщо Тегеран атакуватиме американців або їхні об'єкти в регіоні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram