ГоловнаСвіт

Парламент Ірану 12 січня проведе екстрене засідання через катастрофу літака МАУ

На засіданні також обговорять загибель генерала Сулеймані й атаки по військових базах США в Іраку.

Парламент Ірану 12 січня проведе екстрене засідання через катастрофу літака МАУ
Фото: irna.ir

Парламент Ірану 12 січня проведе екстрене непублічне засідання, присвячене обставинам аварії українського літака в Тегерані. Про це заявив в суботу офіційний представник керівництва Меджлісу Асадулла Аббасі, передає IRIB.

"Завтра вранці Меджліс в присутності командувача Корпусу вартових ісламської революції (КВІР, елітні частини ЗС Ірану) [Хосейна Саламі] проведе засідання для розгляду останніх подій", - йдеться в повідомленні.

Аббасі додав, що "під час цього непублічного заходу обговорюватимуться загибель командувача сил спеціального призначення "Аль-Кудс" КВІР Касема Сулеймані, атаки [іранських ЗС] по військових базах США в Іраку, а також крах українського літака".

Нагадаємо, літак регулярного рейсу Тегеран - Київ авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" розбився в Ірані вранці 8 січня. Загинули 176 осіб з 7 країн. Через три дні після катастрофи Іран визнав, що збив літак помилково. Повну відповідальність за аварію авіалайнера взяв Корпус вартових ісламської революції.

Генерала Касема Сулеймані убили в ніч на 3 січня за наказом президента США Дональда Трампа в результаті американського ракетного удару по колоні автомобілів поблизу міжнародного аеропорту Багдада в Іраку. Разом з генералом загинули кілька видатних іракських політиків і воєначальників. Сулеймані очолював елітний підрозділ "Аль-Кудс" Корпусу вартових ісламської революції (КВІР), що здійснює військові і таємні операції за межами Ірану.

Трамп, коментуючи інцидент, назвав генерала "терористом номер один у світі". Іран же порівняв вбивство Сулеймані з оголошенням війни і пообіцяв заходи у відповідь. Президент США, в свою чергу, заявив про готовність завдати удару по 52 цілях в Ірані. Після чого Іран оголосив про повний вихід з ядерної угоди 2015 року.

8 січня Тегеран запустив понад десять балістичних ракет з іранської території в напрямку як мінімум двох військових баз в Іраку, на яких розміщуються військовослужбовці США. Після атаки США заборонили всі цивільні перельоти над повітряним простором Ірану і Іраку, а також над водами Перської та Оманської затоки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram