ГоловнаСвіт

Іран визнав, що збив літак МАУ помилково

У заяві генштабу збройних сил Ірану сказано, що причиною трагедії "став людський фактор".

Іран визнав, що збив літак МАУ помилково
Фото: EPA/UPG

Іран офіційно заявив, що "Боїнг" української авіакомпанії МАУ був збитий, оскільки іранські військові прийняли його за ворожий об'єкт.

Про це повідомляє Бі-бі-сі.

У заяві генштабу збройних сил Ірану, зробленій у суботу вранці, йдеться, що причиною трагедії "став людський фактор".

"Через напруження у відносинах зі США іранські військові були в стані високої боєготовності. У таких умовах і через людську помилку ненавмисно літак збили", - заявили в іранському генштабі, пообіцявши, що всі причетні будуть притягнуті до відповідальності.

"Під час польоту літак опинився безпосередньо біля одного з важливих військових об'єктів Корпусу вартових Ісламської революції, за формою і висотою польоту нагадував ворожий об'єкт", - йдеться в заяві іранських військових.

Заяву підтвердив і міністр закордонних справ Джавад Заріф. Він написав у своєму Twitter, що катастрофа сталася через "людську помилку в період кризи, спровокованої авантюризмом США".

Заріф також висловив свої співчуття і вибачення сім'ям загиблих в авіакатастрофі.

Президент Ірану Хасан Рухані пообіцяв, що розслідування катастрофи продовжать для встановлення причин "цієї величезної трагедії і великої помилки", передає Європравда.

"Такий інцидент - це не те, що можна легко пропустити. Потрібне подальше розслідування", - заявив він.

За словами Рухані, тепер потрібно "ідентифікувати причини та витоки цієї трагедії та піддати (кримінальному) переслідуванню тих людей, які здійснили цю непростиму помилку".

Окремим завданням він визначив запровадження в роботі ППО Ірану змін, які гарантували б неможливість таких трагедії в майбутньому.

Нагадаємо, літак "Боїнг-737" компанії МАУ впав через три хвилини після зльоту в Тегерані (Іран) з аеропорту Імама Хомейні в ніч на 8 січня. На борту було 9 членів екіпажу і 167 пасажирів, більшість - громадяни Ірану. Рейс PS752 мав прибути до Києва. Серед загиблих 11 громадян України - 9 членів екіпажу і двоє пасажирів.

Про те, що авіакатастрофа могла статися через влучення зенітної ракети, повідомили кілька джерел у Пентагоні і розвідувальних службах, на це натякнув і президента США Дональд Трамп. CNN з посиланням на джерела, близькі до розвідки, повідомили, що літак МАУ збили двома зенітними ракетами російського виробництва класу "земля-повітря".

Прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо на екстреному брифінгу заявив, що є підтверджені факти, які вказують на влучення ракети в "Боїнг".

Міжнародна експертно-журналістська група Bellingcat надала докази справжності відео, на якому зафіксовано, як ракета збиває український Boeing 737 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Прем'єр-міністр Австралії Скотт Моррісон повідомив, що його держава також має підтвердження влучення ракети в літак українських авіаліній.

Прем'єр Великобританії Борис Джонсон також допустив можливість того, що іранські системи ППО могли випадково збити український авіалайнер.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що версія про влучення ракети в літак не виключається, але поки що не підтверджена.

Увечері в п'ятницю Служба безпеки України назвала назвала основними версіями катастрофи літака влучення ракети і теракт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram