ГоловнаСвіт

США розширили економічні санкції проти Ірану (оновлено)

Обмеження торкнуться виробничого, текстильного, гірничовидобувного секторів.

США розширили економічні санкції проти Ірану (оновлено)
Минфин США
Фото: EPA/UPG

США розширюють санкції проти Ірану, вводячи обмежувальні заходи проти низки секторів іранської економіки, а також виробників заліза і сталі.

Про це заявив журналістам міністр фінансів США Стівен Мнучин, передає "Інтерфакс-Україна".

"Насамперед президент видав указ, що дає право вводити санкції проти будь-якої фізичної особи, яка є власником, працює і торгує, сприяє секторам іранської економіки, включаючи будівництво, виробництво, текстильну галузь і гірничовидобувну", - сказав він.

Мнучин пояснив, що йдеться як про первинні, так і про вторинні санкції.

"По-друге, ми оголошуємо про 17 особливих санкцій проти іранських найбільших виробників заліза і сталі, трьох організацій, що базуються на Сейшельських островах, та одного судна, пов'язаного з транспортуванням продукції", - додав він.

Оновлено. Зокрема, США вводять санкції проти 8 високопоставлених представників іранської влади, що мали стосунок до ракетного обстрілу Іраку. Під санкціями опинилися секретар іранської Вищої ради безпеки Алі Шамхані, командувач ополченням "Басидж" бригадний генерал Голямреза Солеймані, секретар Ради із визначення політичної доцільності Мохсен Резаї, якого підозрюють у причетності до вибуху в єврейському культурному центрі в Буенос-Айресі 1994 року, і високопоставлений командир Корпусу вартових Ісламської революції Мохаммад Реза Нагді.

Крім того, санкції вводять проти двох впливових командирів ЗС Ірану - заступника начальника генштабу Збройних сил Ісламської Республіки Іран бригадного генерала Мохаммада-Рези Аштіані і бригадного генерала Алі Абдоллахі.

Ще дві людини, які опинилися під санкціями - відповідальний за питання безпеки співробітник адміністрації керівника Ісламської Республіки Іран аятола Алі Хаменеї Алі Асгар Хеджазі, а також один з радників аятоли Мохсен Кумі.

Також США вводять обмежувальні заходи проти низки секторів іранської економіки і виробників заліза та сталі.

Зокрема, санкційні заходи торкнулися торгової компанії Pamchel Trading Beijing Co. Ltd., що базується в Пекіні, яка з серпня 2019 року щомісяця купувала тисячі метричних тонн сталевих слябів у найбільшого виробника сталі на Близькому Сході іранської Esfahan Mobarakeh Steel Company, яка також потрапила під санкції.

Крім того, під санкції потрапили компанії Saba Steel, Hormozgan Steel Company, Oxin Steel Company, Khorasan Steel Company, South Kaveh Steel Company, Iran Alloy Steel Company, Golgohar Mining and Industrial Company, Chadormalu Mining and Industrial Company, Arfa Iron and Steel Company, Khouzestan Steel Company та Iranian Ghadir Iron & Steel Co.

OFAC також ввів санкції проти Reputable Trading Source LLC, яка базується в Омані та пов'язана з Khouzestan Steel Company.

У санкційний список OFAC також занесено низку провідних компаній, що працюють у секторі виробництва алюмінію і міді в Ірані: Iran Aluminum Company, Al-Mahdi Aluminum Corporation, National Iranian Copper Industries, Khalagh Tadbir Pars Co.

Нагадаємо, 8 січня президент США пообіцяв ввести "нові виснажливі санкції проти іранського режиму" після ракетного обстрілу баз військ США. У своєму зверненні Трамп заявив, що в результаті цих ударів люди не постраждали, а завдана матеріальна шкода була мінімальною. Тому, на його думку, на це зовсім не обов'язково відповідати військовою силою.

У червні минулого року США оголосили нові санкції щодо Ірану. Обмеження торкнулися підприємств нафтохімічного комплексу країни, зокрема найбільшого нафтохімічного холдингу - за фінансову підтримку Корпусу вартових Ісламської революції. Іран назвав нові санкції США "економічним тероризмом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram