ГоловнаСвіт

2019-й став найспекотнішим в історії Європи

Учені пов'язують спеку в Європі з глобальним потеплінням.

2019-й став найспекотнішим в історії Європи
Фото: EPA/UPG

2019-й був другим найспекотнішим роком на планеті з початку метеорологічних досліджень. Такі дані оприлюднила в середу, 8 січня, організація Євросоюзу Copernicus, яка досліджує кліматичні зміни на планеті. За її даними, середньорічна температура торік була лише на 0,04 градуса нижчою, ніж у рекордному для планети 2016 році, передає DW.

При цьому в Європі 2019-й був найгарячішим роком в історії метеодосліджень. Кожна окрема пора року була спекотнішою, ніж у минулому, відзначили в Copernicus. Наприклад, середня температура в грудні була на 3,2 градуса вищою від середньостатистичних показників у період з 1981 по 2010 рік.

Концентрація вуглекислого газу в атмосфері 2019 року також була такою значною. як ніколи досі. "Усе це, безсумнівно, сигнали тривоги", - заявив керівник Copernicus Жан-Ноель Тепо.

Нагадаємо, в липні 2019-го від спеки потерпала низка західних країн, наприклад: Німеччина, Франція, Бельгія, Нідерланди. У цих країнах були встановлені температурні рекорди. Учені пов'язують спеку в Європі з глобальним потеплінням.

Крім того, в серпні нищівні пожежі сталися в лісах Амазонії в Бразилії, а з вересня вони вирують в Австралії, де вигоріло 8 млн гектарів, загинули сотні тисяч тварин. Поширенню вогню в Австралії сприяють висока температура і сильний вітер. Екологи також вважають катастрофічні пожежі наслідком глобального потепління.

Нагадаємо, 2019 рік в Україні став найтеплішим за всю історію спостережень. Середня температура в столиці протягом року перевищила норму на 2,9 градуса.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram